Hlavní obsah

Jako by za rok vymřelo město. Polsko trápí drastický demografický pád

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko

Tak drastický úbytek obyvatelstva za jeden rok nezažilo Polsko od skončení druhé světové války. V roce 2020 zemřelo v zemi 480 tisíc lidí, téměř o 70 tisíc více než v roce 2019. Jen v listopadu zemřelo přes 64 tisíc Poláků, což je nejvíce během jednoho měsíce za uplynulých sto let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přitom v minulém roce se v zemi narodilo sotva 360 tisíc obyvatel, informoval portál money.pl, s odvoláním na údaje Hlavního statistického úřadu (GUS).

To, že se v roce 2020 v Polsku narodilo o 120 tisíc lidí méně, než zemřelo, považuje portál za mimořádně drastický demografický pokles.

Údajná česká mutace je u nás i v Polsku už od podzimu

Koronavirus

„Je to, jako kdyby během jednoho roku vymřela města, jako jsou Plock či Walbrzych, která mají podobný počet obyvatel,“ zdůraznil portál. Dodal, že v roce 2019 ubylo v Polsku celkově 35 tisíc a v roce 2018 přes 25 tisíc obyvatel.

Do konce roku 660 tisíc mrtvých?

Protože na covid podle oficiálních statistik zemřelo loni v Polsku asi 30 tisíc lidí, je zde ještě dalších asi 40 tisíc lidí, které portál řadí k tzv. skryté úmrtnosti.

Podle něj reálný počet obětí koronaviru je značně vyšší, ale z různých důvodů nejsou započítávány do oficiálních údajů.

Poláci se bojí vakcíny víc než koronaviru. Církev „dočasný” život nezajímá

Evropa

Celková úmrtnost, hlavně přičiněním pandemie, vzrostla během její podzimní druhé vlny na 12 tisíc osob týdně.

„Pokud se tento negativní trend nepodaří zastavit, tak do konce letošního roku zemře v Polsku okolo 660 tisíc lidí čili asi o 250 tisíc více, než umíralo průměrně ročně do vypuknutí pandemie,“ upozornil portál.

Reklama

Výběr článků

Načítám