Hlavní obsah

Po vakcíně od Pfizeru byli očkovaní jako v těžké kocovině, bolela je hlava

Novinky,

Dobrovolníci, kteří dostali vakcínu proti covidu-19 vyvíjenou firmami BioNTech a Pfizer, si stěžovali, že se cítili jako po kocovině a trpěli bolestmi hlavy i svalů nebo měli teplotu. Vedlejší účinky podle nich byly podobné, jaké mívá očkovaní proti chřipce, uvedl list Daily Mail.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Sídlo firmy Pfizer v New Yorku

Článek

Očkování dostala 45letá publicistka Carrie z Missouri, která nechtěla uvést své plné jméno. První dávku dostala v září a druhou v říjnu. Uvedla, že ji po první dávce podobně jako při očkování proti chřipce bolela hlava a celé tělo. Po podání druhé dávky však byly příznaky mnohem vážnější, avšak brzy přešly.

Americko-německá vakcína? Vidím to nadějně, ale ještě není hotovo, říká Chlíbek

Domácí

Dobrovolně se nechala očkovat, protože to považovala za svou občanskou povinnost, když se tolik lidí nakazilo a trpělo. „Nechci, aby kdokoli další onemocněl,“ vysvětlila.

Další očkovaný, 44letý Američan Glenn Deshields z Texasu, uvedl, že se po očkování cítil, jako by měl „silnou kocovinu“, ale příznaky brzy pominuly. Je přesvědčen, že dostal vakcínu, a ne placebo, protože mu následně vyšel pozitivní test na protilátky proti covidu-19.

Manželský tým snů. Za nadějnou vakcínou stojí potomci tureckých imigrantů

Koronavirus

Třetí fáze klinických testů se v šesti zemích účastnilo 43 500 lidí, z nichž jen polovina dostala vakcínu, ale nevěděla, zda je očkovaná, nebo dostala placebo. Předběžné výsledky podle ředitele Pfizeru ukazují, že očkovací látka byla účinná v devadesáti procentech případů, což je více, než se čekalo.

Carrie dodala, že po zprávě o účinnosti se cítila velmi hrdá, že se do testů zapojila.

Účinnost vakcíny na koronavirus od BioNTechu a Pfizeru překonala očekávání

Koronavirus

I Deshield uvedl, že ho pondělní zpráva velmi potěšila. Přirovnal to ke vzpomínce svého dědečka na zvony, které zněly, když skončila první světová válka. „Byla to hrozná válka a staly se v ní hrozné věci a lidi byli šťastní, že je po ní. Cítil jsem to teď podobně. Díkybohu to jednou pomine,“ řekl Deshield.

Reklama

Výběr článků

Načítám