Hlavní obsah

Pfizer: Vakcína je bezpečná a účinná pro děti od pěti let

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vakcína proti covidu-19 vyvíjená společnostmi Pfizer a BioNTech je bezpečná a vysoce účinná u dětí mezi 5 až 11 lety, uvedly společnosti na základě studie v pondělním prohlášení. Ve Spojených státech budou ještě do konce září žádat o autorizaci.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Pfizer/BioNTech

Článek

Právě v USA je situace v posledních dnech kritická. Server The New York Times uvedl, že každý pátý nový koronavirový případ se týká právě dětí ve věku od 5 do 11 let.

Pfizer/BioNTech nicméně detaily ani výsledky studie veřejnosti nesdělily. Výsledky se dosud neobjevily ani v žádných odborných časopisech. Odborníci ale uvedli, že výsledky se shodují s těmi, které byly vypozorovány u starších dětí.

Srovnání vakcín: Proti deltě zabírá nejvíc Moderna

Koronavirus

„Hodně rodičů si bude moci zhluboka oddechnout, až tuhle zprávu uslyší. Čekali jsme dlouho na to, abychom mohli děti v tomto věku ochránit,“ řekla pediatrička z newyorské nemocnice Mount Sinai Kristin Oliverová.

Ačkoli riziko vážného průběhu nemoci covid-19 zůstává u dětí stále menší než u dospělých, jen v USA bylo za celý srpen hospitalizováno s koronavirem téměř 30 tisíc dětí.

V dětské nemocnici v Seattlu tvoří polovinu pacientů s covidem-19 děti mladší 12 let.

Vakcínu na covid Pfizer původně zavrhl

Koronavirus

„Děsí mě skutečnost, že nejtěžším případům v naší nemocnici se dalo zabránit, protože ty děti mohly být naočkované,“ uvedla expertka na dětské infekční choroby nemocnice Danielle Zerrová.

Pfizer/BioNTech také testují účinnost vakcíny u dětí mladších 5 let. Výsledky studie ale podle jednoho ze zástupců ředitele společnosti Pfizer Billa Grubera nebudou dříve než v posledním čtvrtletí letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám