Hlavní obsah

Vakcínu na covid Pfizer původně zavrhl

Právo, mcm

Společnost Pfizer původně odmítla nabídku vyvinout vakcínu proti koronaviru, protože její vedení se domnívalo, že virus bude rychle zvládnut. Napsal to britský deník The Telegraph s odvoláním na doktora Ugura Sahina a jeho ženu, doktorku Özlem Türeci, kteří jsou tvůrci vakcíny a zakladatelé společnosti BioNTech.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Lidi, tohle nebude fungovat,“ sdělil jim prý farmaceutický gigant v lednu 2020, kdy se virus začal šířit po světě. Phil Dormitzer, viceprezident a vědecký ředitel Pfizeru pro vakcíny, později přiznal: „Můj pracovní předpoklad byl, že se to (covid-19) dostane pod kontrolu, stejně jako starší viry SARS a MERS.“

Spočítal jsem si, že virus už metastázuje jako rakovina
Ugur Sahin, spolutvůrce vakcíny

Technologii mRNA, kterou Sahin a Türeci použili, navíc Dormitzer považoval zpočátku za příliš nejistou.

Vytrvali

Odmítnutí přišlo jen několik dní poté, co se oba manželé tureckého původu rozhodli zaměřit svou společnost BioNTech na vytvoření očkování proti covidu, které by bylo založeno na technologii mRNA. Oba manželé tedy vsadili na kartu, po níž předtím ještě nikdo nesáhl. Nyní má jejich firma hodnotu 85 miliard dolarů. Sahin považoval Dormitzerův odhad za „naprosto racionální“.

Zdravotníci se chystají na třetí dávku

Domácí

Sám měl však jinou představu o tom, jak se bude pandemie vyvíjet. „Po telefonátu s Philem jsem se na chvíli zamyslel a řekl jsem si ‚za pár týdnů mu zavoláme znovu‘,“ sdělil nyní britskému listu.

On i jeho žena si mysleli, že je jen „otázkou času“, než farmaceutický gigant změní názor – a měli pravdu. O měsíc později bylo oznámeno uzavření dohody mezi oběma společnostmi.

O tom, že se blíží pandemie, přesvědčila oba manžele studie čínských vědců v odborném časopise Lancet 24. ledna 2020. Ta poskytla první přesvědčivý důkaz o přenosu viru z člověka na člověka. Ale doktora Sahina zaujalo i to, že sedmiletá dívka zmíněná ve studii byla pozitivně testována na virus, aniž by se předtím u ní projevily příznaky.

Proč ještě neupravili mRNA vakcínu proti deltě? Odpověď leží ve skladech

Zahraniční

To jej dovedlo k jiné představě, než jakou měl Dormitzer. Řekl, že v duchu „skutečně viděl“, jak z Wu-chanu letí do měst po celém světě letadla, jejichž bezpříznakoví pasažéři si nejsou vědomi toho, že přenášejí virus. „Spočítal jsem si, že (virus) už teď metastázuje jako rakovina. A v počátečním stadiu rakovinu nevidíte,“ popsal své tehdejší úvahy.

Na řadě jsou nádory?

Vakcína z BioNTechu obsahuje zlomky genetického kódu, jež lze vytvořit v laboratoři a vstříknout je lidem do krve. Látka pak imunitnímu systému sděluje, co má dělat jinak, nově.

Když vše funguje, jak má, lze nové varianty mRNA vakcín vytvořit v řádu dnů. Nyní to budí naděje, že po covidu přijde řada na vývoj přípravků mRNA i proti jiným nemocem – proti rakovině, tuberkulóze, HIV či malárii.

Vakcína proti HIV od J&J vyloženě zklamala

Zahraniční

Příběh obou manželů, kteří emigrovali z Turecka do Německa jako malé děti, popisuje nová kniha The Vaccine (Vakcína). Ve spolupráci s nimi ji napsal novinář Joe Miller. Pfizer ve spolupráci s BioNTechem dosud odeslal zhruba 1,4 miliardy dávek vakcíny do více než 120 zemí. Více vakcín distribuovali jen čínští výrobci.

Reklama

Výběr článků

Načítám