Hlavní obsah

Oxfordský vědec: Vakcíny na nové varianty budou v září

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oxford

Podpůrná dávka vakcíny, která člověka ochrání i před novými variantami koronaviru, bude hotová už v září, odhaduje profesor imunologie Andrew Pollard z Oxfordské univerzity. Největší hrozbou je neproočkovaná populace, apeluje.

Foto: Profimedia.cz

Britský imunolog Andrew Pollard

Článek

Alespoň částečnou ochranu proti novým variantám poskytují a ještě budou poskytovat i dosud vyrobené vakcíny. Podle dostupných dat výrazně snižují riziko hospitalizace a smrti, což je podle expertů hlavní.

Postupem času bude ale podle všeho potřeba lidi naočkovat další, takzvanou podpůrnou dávkou (angl. booster jab).

Největší riziko pro lidstvo je, že se lidi nenaočkují - největší riziko je ten virus.

Ředitel Oxfordské vakcinační skupiny Andrew Pollard nyní řekl, že odhaduje dokončení vývoje této vylepšené vakcíny na září. Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o úpravu již existující látky, netrvá proces tak dlouho.

Vylepšené vakcíny budou na podzim, oznámil britský ministr

Koronavirus

„Teď jsme na tom ve Spojeném království dobře, přes 90 procent těch, které úřady oslovily s nabídkou očkování, si vakcínu nechalo dát. To je skvělé, to nikdo nečekal,” cituje Pollarda deník Daily Mail.

Nebýt vakcíny, zemřelo dalších 10 tisíc Britů

Data z Anglického úřadu pro veřejné zdraví podle Pollarda jasně ukazují, že nebýt rychlého tempa očkování, zemřelo na britských ostrovech s covidem-19 dalších 10 tisíc lidí. „Když to přepočítáte na celý svět, tak počet zachráněných životů je opravdu neuvěřitelný,” řekl Pollard.

Babiš: Vakcínu zájemcům do konce srpna

Koronavirus

Oxfordský profesor uvedl, že si uvědomuje, že je část veřejnosti zneklidněna zprávami o výskytu krevních sraženin, které se ve velmi vzácných případech objevily po podání vakcíny od AstraZeneky. Právě na vývoji této vakcíny Oxfordská univerzita spolupracovala.

Evropská komise chystá žalobu na AstraZeneku kvůli neplnění dodávek vakcín

Evropa

Podle Pollarda je důležité zvážit, zda rizika v daném případě opravdu převažují nad přínosy. „Největší riziko pro lidstvo je, že se lidi nenaočkují - největší riziko je ten virus,” vysvětlil vědec.

Reklama

Výběr článků

Načítám