Hlavní obsah

Vylepšené vakcíny budou na podzim, oznámil britský ministr

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Třetí dávky koronavirové vakcíny, která bude poskytovat ochranu proti novým mutacím, se Britové dočkají už tento podzim. Oznámil to britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. Spojené království zatím oběma dávkami naočkovalo šestinu populace, částečně ochráněna je skoro polovina.

Foto: Pool, Reuters

Britský ministr Matt Hancock

Článek

„Zatímco dokončujeme náš (vakcinační) program pro první a druhou dávku a připravujeme plány na další podpůrnou dávku, abychom zajistili, že naše vakcíny budou mít před virem náskok,” uvedl Hancock.

Britská vláda již podle svých slov zajistila dostatek vakcín, aby si Britové mohli pro třetí dávku (v angličtině booster jab) zajít ještě na podzim letošního roku.

V Británii a Izraeli po očkování výrazně ubylo mrtvých

Koronavirus

Zdravotní systém na ostrovech je podle ministrových slov připraven podávat poupravenou vakcínu proti covidu-19 každý rok, stejně jako je tomu například s chřipkou. Farmaceutické společnosti na vylepšené látce usilovně pracují a vzhledem k tomu, že nepůjde o zcela novou vakcínu, nebude trvat vývoj tak dlouho.

„Hodláme spolupracovat se současnými i novými dodavateli vakcín, například v partnerství s CureVac, abychom zjistili, které látky budou po aplikování podpůrné dávky nejvíce účinné a navrhli nové vakcíny konkrétně zaměřené proti variantám vzbuzující obavy,” vysvětloval postup ministr Hancock.

Británie očkuje nejvíc v Evropě, přesto je podle ministerstva nebezpečná

Koronavirus
Varianty vzbuzující obavy jsou ty, které se vyznačují vyšším přenosem, odolností vůči protilátkám a dalšími riziky. Podle amerického Střediska pro prevenci a kontrolu nemocí mezi ně patří: britská (B.1.1.7), brazilská (P.1), jihoafrická (B.1.1351) a kalifornská (B.1.427/B.1429).

Alespoň jednou dávkou vakcíny je v současnosti v 67milionové Británii ochráněno téměř 33 milionů lidí. Pondělní půlnocí zároveň Spojené království překročilo hranici 10 milionů lidí naočkovaných oběma dávkami vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám