Hlavní obsah

Francie hlásí sto lidí s koronavirem, někteří jsou ve vážném stavu

• Aktualizováno

Koronavirem se na světě nakazilo už přes 85 tisíc lidí, obětí je přes 2900, napsala v sobotu agentura Bloomberg. Nejvíce nakažených i obětí je v Číně, výrazně ale roste počet infikovaných v Íránu a Jižní Koreji. První oběť koronaviru hlásí USA, ve Francii úřady informovaly už o stovce nakažených.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Opatření proti koronaviruVideo: AP

 
Článek

Sobotní on-line reportáž byla ukončena. 

22:29 - Toskánský fotbalový klub Pianese který hraje třetí italskou soutěž, v sobotu oznámil, že čtyři z jeho hráčů jsou infikováni koronavirem. Už dříve klub informoval o pozitivně testovaném hráči.

22:22 - Guvernér státu Washington Jay Inslee vyhlásil v reakci na zprávu o úmrtí pacienta s koronavirem mimořádný stav.

21:14 - Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa je první obětí koronaviru v USA vážně nemocná žena, které bylo přes 50 let. Trump uvedl, že v současnosti bylo onemocnění ve Spojených státech potvrzené u 22 osob a další zřejmě ještě přibudou. Dodal však, že zatím není důvod k panice a země je podle něj připravena na všechny možnosti.

19:46 - Počet nakažených koronavirem ve Francii dosáhl stovky, uvedly místní úřady. V nemocnicích je 86 nakažených, z toho devět ve vážném stavu.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Cestující s rouškami na letišti Charlese de Gaulla u Paříže

19:30 - Spojené státy mají prvního mrtvého po nákaze novým typem koronaviru. Podle úřadů je první mrtvý ve státě Washington na západním pobřeží.

18:56 - V Itálii zemřelo dalších osm lidí nakažených novým koronavirem, obětí je tak v této zemi už 29, uvedly v sobotu místní úřady. Počet nakažených koronavirem, který se od prosince šíří do světa z Číny, v Itálii přesáhl tisícovku - je jich 1128. Z toho nejvíce nakažených i obětí je v severoitalském regionu Lombardie.

Epidemiolog Prymula: Koronavirus není mor, dá se to zvládnout

Koronavirus

18:07 - Británie oznámila tři nové pacienty s pozitivním testem na nemoc COVID-19. Celkem tak registruje 23 případů nákazy, informoval zpravodajský server BBC News. Mezi třemi nově nemocnými jsou dvě osoby, které se nedávno vrátily z Itálie. Třetí pacient se vrátil z Asie.

17:07 - Pražští hygienici odpovídají od sobotního rána na speciální lince na otázky ohledně koronaviru. Podle České televize jich do odpoledne zodpověděli zhruba stovku. Do metropole by se o víkendu mělo vrátit zhruba 20 tisíc lidí, kterým skončí jarní prázdniny. Větší pozornost by měli svému zdravotnímu stavu věnovat ti, kteří přijedou z regionů Lombardie, Benátky, Piemont a Emilia Romagna.

Infolinka pro Pražany 773 782 856 je v provozu denně od 9:00 do 19:00 hodin. V provozu jsou také infolinky Státního zdravotního ústavu.

16:42 - Aktivita čínských továren v únoru rekordně klesla. Může za to epidemie onemocnění novým typem koronaviru. Index nákupních manažerů (PMI), který je považován za barometr zdraví firem ve zpracovatelském sektoru, se v únoru propadl na rekordní minimum 35,7 bodu z lednových 50 bodů. Vyplývá to z údajů, které v sobotu zveřejnil čínský statistický úřad.

Koronavirus není žádná legrace, ale vtipy už o něm kolují

Koktejl

15:58 - Japonský premiér Šinzó Abe veřejnost vyzval, aby se v následujících týdnech podílela na „těžkém boji“ s novým typem koronaviru - Japonsko před dvěma dny nařídilo zavřít všechny školy na měsíc, což vyvolalo kritiku. Premiér také vzkázal také, že toaletního papíru, který lidé ve zmatku panice skupují, je dostatek. Tokio si podle něj také přeje, aby se letní olympijské hry konaly podle plánu.

15:25 - Francie kvůli koronaviru zakázala veřejné akce s účastí větší než 5000 lidí, oznámil ministr zdravotnictví. Počet nakažených v zemi vzrostl na 73.

14:50 - Dánsko s Finskem ohlásily třetí případ nákazy novým typem koronaviru. Informovaly o tom agentura DPA a finská televize YLE. Dán se zřejmě infikoval v Německu a u Finky úřady nemoc spojují s její cestou do severní Itálie.

13:47 - Předseda představenstva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík je po návratu z Číny, kam tento týden doprovázel prezidentského kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého, v domácí karanténě. Napsal to dnes na Twitteru. Za dva týdny absolvuje opakovaný test na nový koronavirus.

13:00 - Základní škola v západoněmeckém Bonnu pro příští dva týdny zrušila výuku, neboť u zaměstnance družiny byla potvrzena nákaza novým typem koronaviru. Všech zhruba 185 dětí nyní podstoupí testy a ty, které s vychovatelem přišly do přímého styku, zůstanou v domácí karanténě.

Německo v pátek večer podle listu Bild evidovalo 68 případů infekce, od té doby země oznámila několik dalších případů.

12:40 - Italská fotbalová liga kvůli obavám z nákazy koronavirem odložila pět víkendových zápasů včetně šlágru Juventus - Inter Milán. Utkání, která se měla odehrát na uzavřených stadionech bez diváků, se uskuteční 13. května.

Foto: Yonhap, Reuters

Vozidla jihokorejské armády dezinfikují silnice v Tegu

11:30 - Írán oznámil devět úmrtí kvůli infekci koronaviru, bilance tak v této zemi nyní činí 43 obětí. Potvrzeno bylo 205 nových případů, celkem jich je 593.

11:10 - Rakousko oznámilo první dva případy koronaviru ve spolkové zemi Dolní Rakousy, která přímo hraničí s Českem. Nakaženými je manželský pár z Korneuburgu u Vídně. Dvojice podle ORF byla v kontaktu s manželi z Vídně, u nichž bylo onemocnění COVID-19 způsobené koronavirem oznámeno ve čtvrtek.

Rakousko eviduje devět případů - vedle dvou v Dolních Rakousích čtyři ve Vídni, dva v Tyrolsku a jeden ve Štýrsku. Onemocnění má vážný průběh u 72letého muže hospitalizovaného ve Vídni.

10:33 - Ve středu se v Praze sejdou zástupci V4, tedy ČR, Polska, Slovenska a Maďarska, aby jednali o nákaze koronaviru v Evropě, oznámil polský premiér.

10:30 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) informoval, že osob vyšetřených na koronavirus je v Česku aktuálně 180. Všechny výsledky jsou negativní.

10:02 - Americká vláda nadále hodnotí riziko nákazy v USA jako nízké a o situaci tvrdí, že ji zvládá. Postup vlády ale jako nedostatečný kritizují demokratičtí zákonodárci.

Strach z koronaviru žene turisty do českých a slovenských hor

Koronavirus

10:00 - Spojené státy oznámily tři nové případy nákazy novým typem koronaviru, u nichž není jasné, jakým způsobem se pacienti infikovali. Ve státě Washington byl vedle případu nejasného původu lokalizován ještě jeden další nemocný. U něho ale CDC předpokládá, že nákaza souvisí s cestováním.

9:59 - Operátoři rozeslali všem Čechům pobývajícím v oblastech s novým koronavirem informační SMS. Zpráva upozorňuje na nákazu a odkazuje na web ministerstva.

Foto: Kim Hyun-tai, ČTK/AP

Vojáci v ochranných oblecích aplikují definfekci na nádraží v jihokorejském Tegu

9:58 - Jižní Korea dnes podruhé navýšila počet případů nákazy novým koronavirem, tentokrát o 219 lidí. Celkový počet infekcí v zemi tak dosáhl 3150. Nemoci COVID-19 v Jižní Koreji dosud podlehlo 17 lidí, což je o čtyři více, než bylo hlášeno doposud.

Ochranné pomůcky a roušky míří zatím jen do nemocnic

Koronavirus

8:52 - Není pravděpodobné, že by se nový typ koronaviru dostával do pitné vody. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) tak nemusí vodárenské společnosti přijímat žádná opatření. "Ukazuje se, že infekční nemocný může vylučovat virus dříve, než se u něho objeví příznaky nemoci. I když je pravděpodobné, že se virové částice mohou objevit i v moči a ve stolici, zatím nevíme, jak masově a zda to může být významná cesta vylučování," uvádí dokument.

8:30 - Bílý dům kvůli šíření infekce koronaviru odřekl úterní setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. Vídeň proto cestu šéfa vlády do USA odložila.

8:03 - Podle americké lékařky Sary Codyové, která jednu z nakažených vyšetřovala, se jedná o novou situaci pro zdravotnické úřady, protože se ukazuje, že karantény a cestovní omezení již k zastavení šíření viru nestačí.

8:01 - Ve Spojených státech se infekce novým typem koronaviru prokázala u zhruba 60 lidí; většina z nich jsou evakuovaní cestující z lodi Diamond Princess kotvící u japonských břehů, kde se nakazily stovky pasažérů a členů posádky.

Ve Wu-chanu lékaři usínají vestoje či jen na pár hodin

Koronavirus

6:50 - Spojené státy oznámily další dva případy nákazy novým typem koronaviru, u nichž není jasné, jakým způsobem se pacienti infikovali. Necestovali totiž do zahraničí a nedostali se ani do kontaktu s žádnou osobou, u níž byla nemoc COVID-19 diagnostikována. Případy nevysvětlené nákazy byly zaznamenány ve státech Kalifornie a Oregon.

6:41 - Jižní Korea zaznamenala dalších 594 případů nákazy novým koronavirem a celkový počet infekcí v zemi dosáhl již 2931. Nemoci COVID-19 v Jižní Koreji dosud podlehlo 16 lidí, což je o tři více, než bylo hlášeno doposud. Z 594 nových případů nákazy je 476 z města Tegu, kde se infekce šíří především mezi členy náboženského hnutí Sinčchondži.

Nepodávejte si ruce, radí experti

Koronavirus

Během posledního dne přibyly dalších země, kde byla zjištěna nákaza koronavirem. Po prvé se na seznamu objevil západoafrický stát. Do Nigérie, stejně jako do Estonska, Dánska, Nizozemska a Litvy byla zavlečena nemoc z Itálie. Pak přibyly na seznam ještě Bělorusko, Ázerbajdžán, Nový Zéland, Mexiko a Island. Nemoc byla prokázána už ve 45 zemích světa.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Počet nakažených dál přibývá v západní Evropě. V tomto týdnu WHO varovala, že „koronavirus klepe na dveře“. V pátek bylo na světě nakažených přes 83 000 lidí na všech světadílech s výjimkou Antarktidy. Největší počet nakažených je stále v Číně, kde epidemie propukla. Počet obětí tam stoupl na 2835. Nejvíce obětí mimo Čínu však hlásí Írán. Koronavirus tam zabil 34 osob, přičemž nákaza tu byla potvrzena u 388 lidí. Celkem už na světě koronavirus zabil téměř tři tisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám