Hlavní obsah

Odborníci navrhují testovat ve školách v okresech s vyšším počtem nakažených

– Praha

Skupina odborníků kolem epidemiologa Petra Smejkala doporučuje zavést testování na covid-19 ve školách lokálně v okresech, kde za týden přibylo více než 100 případů na 100 tisíc obyvatel. Testovat by se podle odborníků měli ale jen žáci a studenti, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali v posledním půl roce covid-19.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Žáci si dělali testy na Gymnáziu Česká 64 v Českých Budějovicích na začátku první hodiny.

Článek

Obdobně by se podle skupiny mělo postupovat i ve firmách, ale až při hodnotě 200 případů za týden na 100 tisíc obyvatel. Skupina to uvedla ve stanovisku k podzimnímu vývoji epidemie. Nad hodnotou 100 je nyní Moravskoslezský, Jihočeský a Olomoucký kraj.

Očkování populace včetně přeočkování posilňující dávkou, plošné testování v okresech s vyšším výskytem nakažených a důsledné dodržování stávajících opatření jsou podle skupiny dostatečné k tomu, aby nárůst počtu pozitivních i hospitalizovaných lidí zbrzdil.

Testování žáků ve školách nakonec nebude. Prý by nic neřeklo

Domácí

„Nedoporučujeme zavedení žádných zásadních restrikcí, ale byla by chyba myslet si, že pokud nezavíráme obchody nebo školy, tak nemůžeme dělat nic. Nemá smysl uvažovat v podobě balíčků z letošního jara - že by se například měla zavádět stejná opatření, která se při určitých číslech rušila. Doporučujeme hlavně průběžná, levná opatření: očkování, testování a lepší kontroly,” uvedl vedoucí skupiny MeSES Smejkal.

Situace je jiná než loni

„Jako první navrhujeme začít testovat ve školách, protože tam dochází k velkému množství kontaktů. I očkovaný se může nakazit a onemocnět, ale pravděpodobnost, že dojde následně k vážnému průběhu nebo úmrtí, je relativně malá,” doplnil imunolog Zdeněk Hel.

Smejkal: Neočkované v Česku si virus najde

Domácí

Díky očkování a také tomu, že část populace nemoc prodělala, je situace oproti loňsku jiná, připomíná skupina. Podle odborníků ale není jasné, do jaké míry je populace chráněná, doporučuje proto další výzkum imunity v populaci. Skupina navrhuje také lepší vymáhání kontroly bezinfekčnosti ve vnitřních prostorách. Nedostatečné dodržování a kontroly existujících opatření jsou podle odborníků jedním z důvodů zhoršení epidemie v poslední době.

Britům nevadí vysoké počty nakažených. Zvykli si

Zahraniční

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) vznikla v polovině letošního března jako odborný poradní orgán ministerstva zdravotnictví v souvislosti s rychlým šířením koronavirové epidemie. Svá doporučení předávala i vládě a Radě vlády pro zdravotní rizika. V květnu ministerstvo spolupráci bez předchozí dohody ukončilo, MeSES stanoviska dál vydává pro veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám