Hlavní obsah

Od půlnoci se k očkování můžou hlásit děti od 12 let

Kristýna Šopfová, Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K očkování proti covidu vakcínou Pfizer se mohou už od půlnoci ze středy na čtvrtek registrovat děti od 12 do 15 let. Kraje pro ně vyčlenily přes sedm desítek míst po celém Česku. S dětmi musí přijít rodič či jiný zákonný zástupce a na místě musí být pediatr. Většinou jde o místa v okresních nemocnicích nebo ve vybraných očkovacích centrech.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Systém by měl rodičům už při registraci nabídnout jen ta místa, která tam budou mít v daný čas pediatra,“ přiblížila Právu předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová. Stačí ústní souhlas rodiče.

„Je nutná přítomnost zákonného zástupce na místě, ten uděluje na očkovacím místě informovaný souhlas,“ řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Rodiče zajímá bezpečnost vakcíny

Například na Karlovarsku jsou pro děti vyhrazená tři místa: nemocnice v Chebu, Karlových Varech a očkovací centrum v sokolském klášteře. Na Ústecku otevřou devět míst.

Británie ustupuje od covid-pasů. K viru chce přistupovat jako ke chřipce

Evropa

Vedle nemocnic v okresních městech budou lékaři očkovat děti i v nemocnicích v Žatci, Rumburku či Kadani. „Síť byla budována s ohledem na to, aby byla v nemocnicích dětská oddělení,“ uvedla mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jana Mrákotová.

Na výběr z osmi míst budou mít rodiče v Praze, Moravskoslezském a Jihočeském kraji. Jinde to bude méně.

Děti nad 12 let se mohou očkovat pouze vakcínou od Pfizer/BioNTech. Tu jedinou zatím Evropská léková agentura (EMA) pro tuto skupinu schválila. Rodiče se u pediatrů zajímají o bezpečnost vakcíny, žádají i odbornou radu.

Jihočeský kraj utlumuje očkovací centra

Domácí

„Každý den se nás někdo ptá. Chtějí slyšet, že jsou na to udělané studie, že se nemusí bát vážných vedlejších účinků,“ řekla Právu dětská lékařka z Karlovarska Jana Vyhlídková. Patří mezi ty, kteří očkování dětí proti covidu doporučují.

I u dětí podle místopředsedkyně České vakcinologické společnosti a pediatričky Hany Cabrnochové mohou nastat vedlejší účinky, jako je bolest svalů, hlavy nebo třeba zvýšená teplota. Neměly by se podle ní nijak lišit od těch, se kterými se běžně potýkají dospělí.

Babiš: Milion dávek z Izraele jsme chtěli, ale nestihli bychom je vyočkovat před expirací

Domácí

K hlavním důvodům, proč očkovat i děti, počítají lékaři šanci snížit riziko postcovidových problémů, jako je například multisystémový zánětlivý syndrom postihující orgány a srdce. Zmiňují také snahu ochrany blízkých nebo omezení prostoru pro další šíření viru.

Reklama

Výběr článků

Načítám