Hlavní obsah

Jihočeský kraj utlumuje očkovací centra

Právo, Pavel Orholz

Hlavní nápor zvládla velkokapacitní centra v okresních městech a nyní je začíná Jihočeský kraj utlumovat. Očkování se postupně přesune do ambulancí jihočeských nemocnic, k praktickým lékařům a také do firem. Plně naočkována už je téměř třetina Jihočechů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

V českobudějovickém vakcinačním centru zvládli ve „špičce“ naočkovat i více než tisíc lidí.

Článek

„Na termín očkování čeká asi sedm set lidí, jinak je většina zájemců už buď objednána, nebo už očkována. V centrech budeme nyní očkovat především druhé dávky,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). Upozornil, že nyní se bude činnost v očkovacích centrech postupně utlumovat, což bude záviset především na počtu zájemců.

„Harmonogram ukončení činnosti oček není zatím daný, bude záležet na zátěži. Pokud se dostaneme do fáze, že tam bude chodit sto padesát lidí denně, pak se už očkování v tak velkých halách nevyplatí,“ konstatoval. Zmínil, že počty zájemců jsou nyní například poměrně nízké v očkocentru v Českém Krumlově. Jako poslední by se mělo uzavírat vakcinační centrum v Českých Budějovicích. „Mohlo by to být tak v září,“ podotkl Kuba.

Tři čtvrtiny bezpečnostních sborů mají druhou dávku

Domácí

Podle něj se očkování přesune především do jihočeských nemocnic, které by měly slábnoucí zájem zvládnout. „Když si dobře vzpomenete, tak očkování tam začínalo a denně tam zvládli asi dvě stě padesát lidí,“ upozornil.

Očkovací centra na jihu Čech mají tedy hlavní nápor za sebou, v tabulkách proočkovanosti se řadí Jihočeský kraj na čelní místa v republice. Jednu dávku vakcíny dostalo přes 305 tisíc lidí, což je asi 57 procent obyvatel, obě dávky už absolvovalo více než 173 tisíc lidí, tedy téměř třetina Jihočechů. Při největším náporu očkovali zdravotníci v centrech osm tisíc lidí denně.

Osloví velké firmy

„Nyní budeme také oslovovat přímo jihočeské velké firmy, kam budou v případě zájmu vyrážet očkovací týmy,“ podotkl Kuba. Zátěž se také více přesune na praktické lékaře. Ti by měli očkovat hlavně třetí dávku.

Kdo bude chtít rychleji druhou dávku, může si zavolat, řekl Babiš

Domácí

„Je to především o tom, že na úrovni Evropské unie a ministerstva zdravotnictví musí rozhodnout o systému, to znamená, po jaké době se bude třetí dávka podávat, jestli po devíti, dvanácti nebo čtrnácti měsících. Pak by měli mít na starosti očkování především praktici, kteří už nyní mají k dispozici i ledničky, kam mohou vakcíny ukládat. Jestli někdo očkovat umí, pak jsou to praktici,“ je přesvědčený Kuba.

Podle něho není v boji s koronavirem vyhráno, je třeba dále pokračovat s očkováním, a to i u mladé generace. „Jsem rád, že máme poměrně dobrou proočkovanost i mezi šestnáctým až třicátým rokem. To je velmi důležité, protože často se v této věkové skupině viry šíří a vznikají nebezpečné mutace. Ukazuje se, že v zemích, kde je malá proočkovanost, může dělat problémy ještě například varianta delta,“ dodal hejtman.

Reklama

Výběr článků

Načítám