Hlavní obsah

Očkování malých dětí vázne. Není zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování dětí od 5 do 11 let se rozbíhá jen zvolna. I když se očkování na některých místech podařilo zorganizovat už ve středu, hlavně v nemocnicích, u pediatrů to zatím vázne. Důvodem je zatím malý zájem rodičů. Dětští lékaři předpokládají, že se to změní po Novém roce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V pražské Thomayerově nemocnici začalo očkování dětí 5–11 let už ve středu.

Článek

S očkováním začala třeba pražská Fakultní Thomayerova nemocnice. Za první den přihlásili rodiče čtyři desítky dětí, pokračovat budou zdravotníci s očkováním každou středu.

Očkování je v rámci pediatrické kliniky, takže na místě je vždy zkušený lékař a sestra
Petr Sulek, mluvčí Thomayerovy nemocnice

„Očkování je umístěno v rámci pediatrické kliniky, takže na místě je vždy zkušený pediatr a dětská sestra,“ sdělil mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Do Prahy přijely některé rodiny až z Brna nebo Liberce, protože u nich v regionu se zatím neočkuje. Menší děti, které ve středu čekaly v Thomayerově nemocnici na očkování, byly v řadě případů posledními z rodiny, kteří vakcínu nedostali.

S dobrou zkušeností

„Nechali jsme hned v létě očkovat staršího syna a máme s tím dobrou zkušenost. Byl na třech táborech, kde se vždycky nějaké dítě nakazilo, a nikdy to nechytil. Ani později ve škole,“ řekla ČTK maminka desetiletého Kuby.

Rozčarování pro rodiče. Děti lze k očkování registrovat jen v některých krajích

Domácí

Ve čtvrtek se přidala například brněnská fakultní nemocnice, která měla už v pondělí stovky zájemců. V pátek začne očkovat malé děti i FN v Motole a FN v Olomouci příští týden. V prvních dnech přihlásili rodiče k očkování proti covidu přes 13 tisíc dětí od pěti do 11 let z celkového počtu 800 tisíc dětí. Nahlásit je mohou jak do vybraných center, tak k pediatrům do ordinace.

Ti by měli v některých krajích očkovat takto malé děti výhradně. Zatím se ale zapojil jen zlomek lékařů.

V Thomayerově nemocnici začalo očkování dětí

Domácí

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí sdělil, že si vakcíny objednalo pouze 120 ordinací z asi dvou tisíc. Předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová Právu vysvětlila, že řada kolegů čeká na komplexní informace o vakcinaci i logistice.

Zase problém s balením

Někteří praktici měli podle informací Práva potíže s objednáním menšího než stodávkového balení. Zástupce distribuční společnosti Avenier Martin Nesrsta však řekl, že objednávat lze i balení po 30 dávkách.

„Objednávky na vakcínu Comirnaty pro děti 5–11 let bereme od pátku 10. prosince. V distribuovaném balení je minimálně 30 dávek,“ napsal Právu s tím, že s rozvozem do ordinací začali o den dřív, tedy už ve středu.

O menší balení dávek usilovali před několika měsíci praktičtí lékaři, kteří nakonec označili třicetidávkové balení ve srovnání s velkým balíkem za únosné. I tak by ale uvítali, kdyby mohli objednávat méně, ideálně podle potřeby.

Do Česka dorazily první vakcíny pro děti

Koronavirus

Stejné výhrady mají teď pediatři. Obávají se, že když si balení objednají, tak je celé nespotřebují. „Zájem pediatrů očkovat děti je, děláme to běžně proti infekčním nemocím. Akorát tomu trochu brání distribuce dávek, které musíme odebrat najednou, což je při malém zájmu o toto očkování problém,“ řekl ve středu ČT Petr Kadleček, zástupce Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost v Olomouckém kraji.

I proto už v minulosti začaly některé ordinace spolupracovat a pacienty si vzájemně předávat, aby se nemusely zbývající dávky v otevřené ampuli vyhodit. Se zapojením podle Kadlečka vyčkávají kolegové z regionu po Novém roce. „Protože teď je minimální zájem,“ dodal.

Podobně to vidí i Hülleová, podle které jsou teď navíc pediatři vytíženi vypisováním žádanek na testy u pozitivně testovaných dětí ve škole.

Babiš chce kratší lhůty pro všechny

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce zkrátit lhůtu pro přeočkování proti covidu pro všechny občany. V pátek to projedná s Radou vlády pro zdravotní rizika, uvedl ve středu na Twitteru. Nyní mohou lidé starší 55 let dostat posilující dávku pět měsíců po dokončeném očkování a ostatní až po šesti měsících.

Babiš chce třetí dávku po pěti měsících pro všechny bez rozdílu věku

Domácí

Od 20. prosince se má podle dřívějších vyjádření Babiše odstup mezi dokončeným očkováním a posilující dávkou zkrátit pro všechny lidi ve věku nad 50 let. Lidé očkovaní jednodávkovou vakcínou mají nyní nárok na posilující dávku už po dvou měsících.

Zkrácení lhůty pro přeočkování pro všechny lidi je podle Babiše potřebné kvůli šíření varianty koronaviru omikron. Informace o podávání posilujících dávek chce český premiér v demisi probrat na čtvrtečním summitu EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám