Hlavní obsah

Očkované mají centra hlásit denně, veřejnost dostane data jednou týdně

Novinky, Klára Beranová
Praha

Vakcinační centra budou denně do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) zadávat údaje o očkovaných lidech, k veřejnosti se ale budou dál data o počtu naočkovaných dostávat jen jednou za týden. Ve středu to uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

V benešovské nemocnici se začalo s očkováním zdravotníků 31. prosince

Článek

Všechna vakcinační centra budou muset podle Blatného povinně hlásit naočkované lidi do ISIN ten samý den. Budou také evidovat počet vakcín ve skladovém softwaru a centrálně evidovat mají také počty jehel, injekčních stříkaček a objem fyziologického roztoku, který se používá na ředění koncentrátu vakcíny na potřebné množství.

Veřejnost ale stát plánuje seznámit s těmito údaji až se zpožděním. „Chci, aby čísla byla vždy pravdivá a nebylo tam zkreslení – například kvůli pozdnímu zadání,“ uvedl ministr Blatný ve středu po jednání vlády na dotaz Novinek, proč nebudou data o počtu naočkovaných zveřejňována každý den.

PES projde úpravou. A v březnu nejspíš znovu

Koronavirus

Kdo chce vědět, jak pokračuje vakcinace v České republice, musí se zatím spoléhat hlavně na výroky premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten koncem minulého týdne uvedl, že naočkováno je zatím přibližně 40 tisíc lidí, tento týden pak mluvil o tom, že jich je 70 až 75 tisíc.

Ministerstvo se rozhodlo publikovat údaje o počtu naočkovaných jen jednou týdně, vždy ve čtvrtek, na což také odkazuje novináře zajímající se o aktuálnější informace. Ve středu 13. ledna večer se tak lidé mohou stále dočíst jen to, že ve středu 6. ledna večer bylo naočkováno necelých 20 tisíc lidí.

Babiš: Naočkováno bylo až 75 tisíc lidí

Koronavirus

Tuto praxi zatím resort nemíní měnit. „Ve chvíli, kdy bude efektivně probíhat denní hlášení ze všech zařízení a kdy tato čísla budou okamžitě validována, tak si dokážu představit, že se budou informace uvolňované častěji,“ nastínil Blatný.

Až 100 tisíc očkovaných denně, slibuje Blatný

Očkovat se v Česku začalo 27. prosince. Aktuálně probíhá v Česku první fáze očkování, kdy je vakcína určená přednostně pro zdravotníky, kteří přicházejí do kontaktu s nakaženými, a pro klienty domovů pro seniory. Objevují se ale i případy, kdy očkování dostane i někdo mimo tyto skupiny.

Změny v prioritách nebudou tolerovány. Blatný si kvůli očkování v SZÚ předvolá ředitele

Koronavirus

Od pátku 15. ledna se budou moci hlásit k očkování senioři nad 80 let, následovat mají všichni zdravotníci a zaměstnanci v sociálních službách pečující o seniory.

V prioritní skupině pro přednostní očkování je 838 000 lidí, vyplývá z přílohy k metodickému pokynu k očkovací strategii. Pro další prioritní skupinu by se mělo očkování zahájit v únoru a naplánované je zhruba do června. Je v ní celkem 3,7 milionu lidí. O jejich pořadí bude rozhodovat rizikové skóre.

Až bude dost vakcíny, bude podle Blatného možné očkovat až 100 tisíc lidí denně. Polovinu by měli očkovat praktičtí lékaři.

Královéhradecké ANO chce odvolání radního kvůli očkování jeho manželky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám