Hlavní obsah

Očkovací pasy budou hotové do léta, tvrdí lídři Evropské unie

Jednotné očkovací pasy pro evropské občany by měly být hotové do léta. Na čtvrteční virtuální konferenci se na tom shodli představitelé EU. Podle německé kancléřky Angely Merkelové se ovšem technické práce na projektu protáhnou, a tak ještě v květnu, kdy má dojít k uvolnění opatření v Británii, nebude hotovo.

Foto: Profimedia.cz

Očkovací pasy plánuje zavést řada zemí po celém světě.

Článek

O očkovacích pasech v posledních týdnech mluví několik evropských zemí. Například Dánové chystají svůj vlastní, stejně tak Britové.

Na společné organizované řešení tlačí zejména jihoevropské národy, které přes léto značně spoléhají na cestovní ruch. Jde například o Řecko, které plánuje otevření hranic na květen. Podle serveru Daily Mail chtějí mít úřady do té doby funkční plán, jenž umožní vstup lidem, kteří už obdrželi obě dávky vakcíny.

Británie chystá v tichosti očkovací pasy. A není jediná

Cestování

Řecký ministr pro cestovní ruch Charis Theocharis podle agentury Reuters ve čtvrtek uvedl, že je země připravena v létě přivítat všechny britské turisty, nehledě na to, zda už byli očkováni, či nikoli - ti naočkovaní by to ale měli mít jednodušší.

„Všichni Britové, bez ohledu na to, zda již dostali vakcínu proti covidu-19, či ne, budou mít možnost cestovat na letní dovolenou do Řecka,“ uvedl ministr. Upřesnil ale, že Britové, kteří budou mít potvrzení o očkování, nebudou muset před odletem do Řecka podstoupit PCR test ani karanténu po příletu.

Na jednotné očkovací pasy tlačí také Španělsko, které chce rovněž prožít relativně normální turistickou sezonu. Tamní ministerstvo zahraničí navrhlo, že by očkovaní turisté nemuseli dokládat ani negativní test.

Ztráta aerolinek letos půjde do bilionů. Chtějí očkovací pasy

Ekonomika

Také Rakousko je pro očkovací pasy platné v celé Evropské unii. Lidé by díky nim opětovně mohli vyrazit na dovolenou a užívat si gastronomii, kulturu a další společenské události.

„Chceme se vrátit do normálu co nejrychleji, získat zpět naše staré životy a užívat si maximální svobody,“ napsal na Twitteru rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Dojde k diskriminaci, varují Francie s Belgií

Plán ovšem naráží na odpor některých zemí včetně Francie či Belgie. Jejich představitelé se obávají, že zmírnění pravidel pro očkované turisty bude diskriminační vůči ostatním.

Opírají se mimo jiné o fakt, že očkování v Evropské unii značně vázne a na sto lidí vychází 6,2 dávky vakcíny, zatímco v Británii připadá na stejný počet obyvatel dávek 27. Otevírání hranic a uvolňování pravidel by podle některých mohlo způsobit „nové období úmrtí“.

Takové obavy pramení hlavně ze šíření nových mutací. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová varovala, že britská mutace se objevila již ve 26 z 27 zemí EU, jihoafrická ve 14 a brazilská v sedmi. „Situace zůstává v mnoha částech Evropy vážná, musíme se mít na pozoru před novými variantami, které se šíří,“ uvedla von der Leyenová.

Začal platit zákaz cest na Zanzibar. Cestovní kanceláře hledají alternativy

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám