Hlavní obsah

Nová varianta koronaviru zřejmě nad ostatními převládne, tvrdí expert

Novinky, Jakub Štěpánek, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější linie koronaviru B.1.1.7. (známá rovněž pod názvem varianta VUI–202012/01) se zřejmě stane dominantní linií koronaviru na planetě, tvrdí britský expert z vládní vědecké skupiny. Kromě Velké Británie se mutace objevila také v Dánsku, Itálii, Nizozemsku, Austrálii, nově také na Gibraltaru a neoficiálně potvrzené případy jsou hlášeny rovněž z Belgie.

Foto: Profimedia.cz

Londýn a jeho okolí těsně před Vánocemi přešel do nejtvrdšího lockdownu.

Článek

Kromě Velké Británie, Dánska, Itálie, Nizozemska, Austrálie a Gibraltaru se případy nákazy linií B.1.1.7 objevily zřejmě v Belgii, šíření zmutovaného viru dost možná probíhá už také ve Francii, což připustil i francouzský ministr zdravotnictví Olivier Veran, navzdory tomu, že testy nejnovější mutaci v zemi zatím oficiálně nepotvrdily. Podobně je na tom také Jihoafrická republika, kde tamní úřady již potvrdily velmi podobnou mutaci, uvedl britský Daily Mail.

Zmutovaný vir se šíří i v Česku. Hrozbou není

Domácí

Poté, co britská vláda oznámila, že se nejnovější linie koronaviru, která je známá jako linie B.1.1.7 či varianta VUI–202012/01, objevila také na Gibraltaru, britský odborník na infekční nemoci a člen vládní vědecké skupiny SAGE Calum Semple tvrdí, že se linie stane dominantní na planetě. Svoje tvrzení opírá zejména o vyšší rychlost šíření infekce oproti jiným mutacím koronaviru SARS-CoV-2.

„Domnívám se, že pokud to nebude přímo linie B.1.1.7, pak to bude nějaká velmi podobná. Bude mít výhodu v rychlejším šíření a vytlačí ostatní mutace,” uvedl Semple.

Češky chtějí domů na Vánoce, ale uvázly v Anglii

Koronavirus

Ačkoliv mutovaní u virů není ničím neobvyklým, právě ona rychlost, se kterou linie B.1.1.7 „ovládla pole“, vede vědce k předpokladu, že se virus v této linii adaptoval na mezilidský přenos, a tudíž se šíří rychleji.

S odvoláním na vládní vědeckou skupinu britský premiér Boris Johnson uvedl, že linie se může šířit až o 70 procent rychleji. Z toho důvodu přešel Londýn a okolí těsně před Vánocemi do nejtvrdšího lockdownu a Evropa začala rušit lety na Britské ostrovy.

Zmutovaný koronavirus se podle odborníků snadněji přenáší na děti

Evropa

Řada vědců však varuje před unáhlenými kroky. „Chtěl bych mít velmi jasný důkaz místo tvrzení ‚myslíme si, že je to víc nakažlivé‘,“ uvedl Carl Heneghan, profesor EBM (evidence based medicine – medicína postavená na důkazech, která řeší používání nejlepších současných důkazů při rozhodování o péči o jednotlivé pacienty) z Oxfordské univerzity.

„Dělám tuhle práci pětadvacet let a můžu vám říct, že to nemůžete v takhle krátkém čase takhle kvantifikovat,“ dodal v rozhovoru pro Daily Mail. „Přizpůsobují data důkazům. Vidí nárůst případů a hledají důkazy, které by to vysvětlily,“ uvedl Heneghan.

Podobně smýšlí i německý virolog Christian Drosten. Podle něj je předčasné mluvit o tom, že se linie šíří o tolik rychleji. „Je tam příliš mnoho neznámých na to, abyste mohli říct něco takového,“ uvedl Drosten pro Science Mag.

Reklama

Výběr článků

Načítám