Hlavní obsah

Neočkovaní v Německu nebudou smět bez testu do vlaku či autobusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Lidé v Německu nesmějí od středy do autobusů, vlaků či trajektů, pokud nebudou mít potvrzení o očkování či prodělání nemoci v posledním půlroce, popřípadě negativní test. Neuznává se ale samotest, píše server týdeníku Focus. Pokud kontrola zjistí, že dotyčný se nemůže některým z uvedených tří potvrzení prokázat, bude okamžitě z veřejné dopravy vykázán a hrozí mu pokuta ve výši 2500 eur (63 785 Kč).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Německá železnice plánuje jen v dálkovém provozu v prvních dnech platnosti nových pravidel kontroly na 400 spojích,“ sdělily Deutsche Bahn serveru Tagesspiegel. Pokud cestující nebude mít k dispozici jedno z potvrzení, musí vystoupit na další zastávce a kontrolor může požádat o pomoc spolkovou policii. Zákon totiž zavádí pokutu 25 tisíc eur (638 tisíc Kč) i pro dopravní podnik, pokud by tato potvrzení nevyžadoval.

Neočkovaní v Durynsku smí od středy nakupovat jen v supermarketech

Evropa

Obdobné omezení bude platit i na pracovištích, kde není vyloučen osobní kontakt s ostatními lidmi. Neočkovaní zaměstnanci tak budou každý den muset podstupovat rychlotest nebo každých 48 hodin PCR test. Tyto testy si ale budou muset zaměstnanci platit ze své kapsy, spolková vláda je přestala hradit od 11. října.

Do pečovatelských domovů bude nehledě na očkování vstup podmíněn aktuálním testem. Důvodem je snaha ochránit rizikové skupiny obyvatel, protože i očkovaní mohou infekci přenášet.

V sousedních zemích si vyšlápli na lidi bez vakcíny

Zahraniční

Novinky zavádí do praxe novela zákona o potírání infekčních chorob, kterou minulý pátek schválila Spolková rada, která zastupuje německé spolkové země.

Reklama

Výběr článků

Načítám