Hlavní obsah

Neočkovaní Francouzi nesmějí do vlaku ani letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neočkovaní lidé ve Francii starší 16 let od pondělí nemohou chodit do restaurací, navštěvovat kulturní a sportovní akce ani cestovat letadlem či dálkovými vlaky. Na zmíněná místa se nedostanou ani s negativním testem na koronavirus. Personál má přitom oprávnění kontrolovat současně průkaz totožnosti, aby se někdo neprokazoval certifikátem jiné osoby.

Foto: Noemie Olive, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zpřísněný režim vstoupil v platnost zavedením tzv. vakcinačního pasu, který nahradil dosavadní zdravotní certifikát. Ten ještě umožňoval přístup s testem.

Výjimky zatím platí pro osoby, které nedávno dostaly první injekci. Musí se ale do završení očkovacího schématu prokazovat negativním testem.

Stejně tak se zpřísnění nevztahuje na lidi, kteří se v posledních šesti měsících z covidu uzdravili nebo mají potvrzení, že ze zdravotních důvodů vakcinaci podstoupit nemohou.

Lékárny ve Francii objevily zlaté vejce – antigenní testy

Evropa

Platnost očkovacího pasu si Francouzi musejí hlídat – trvá jen sedm měsíců od druhé dávky vakcíny. Poté je nutná posilující injekce.

Pětina oprávněných nemá ani první dávku

Francie zpřísnění prosadila ve snaze přimět neočkované, aby vakcinaci podstoupili.

Země galského kohouta patří v EU mezi státy s nejvyšší mírou vakcinace, podle televize BFM TV si však zhruba 20 procent Francouzů, kteří se mohou očkovat, nepřišlo ani pro první dávku.

Denní přírůstky počtu nakažených trhají v těchto dnech v 67milionové Francii rekordy, když se opakovaně přehouply přes hranici 400 tisíc. Administrativa prezidenta Emmanuela Macrona prosadila v parlamentu zpřísněný režim i přes odpor části opozičních poslanců a senátorů.

Francie chystá rozvolnění, avšak neočkovaných se týkat nebude

Evropa

Ti se ještě pokusili zvrátit normu stížností u Ústavní rady (obdoba ústavního soudu), která ovšem vakcinační pasy nakonec posvětila.

Stanovila ale podmínku, že vláda může projekt pasů uplatňovat jen po dobu, kdy to bude vyžadovat epidemiologická situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám