Hlavní obsah

Nemocní s rakovinou v Británii mají strach, že kvůli odkladu léčby zemřou

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen v Británii v současné době podstupuje onkologickou léčbu kolem 100 000 nemocných, a jak ukázal nejnovější průzkum britské charitativní organizace Macmillan Cancer Support, až 40 % z nich má obavy, že kvůli odkladům léčebných zákroků se sníží jejich šance na přežití. Každé byť nepatrné zpoždění léčby tak má přímo katastrofický dopad na jejich psychiku.

Foto: Profimedia.cz

Včasná léčba sehrává v životech onkologicky nemocných důležitou roli. Ilustrační foto

Článek

Psychika stejně jako čas sehrávají v léčbě rakoviny velmi důležitou roli. Bohužel současná covidová situace je pro většinu lidí velmi stresující sama o sobě, natož v okamžiku, kdy nemocným kvůli přeplněným nemocnicím hrozí odklad léčby.

Podle zjištění organizace Macmillan Cancer Support se tohoto stavu, kdy zákroky onkologicky nemocných budou kvůli naplněným kapacitám nemocnic odkládány, obává až 40 % nemocných. Bojí se, že se kvůli tomu sníží šance na jejich přežití. Každé zpoždění jejich léčby se tak negativně odráží na jejich psychice.

Důležité je mít dostatek informací včas. Rakovina nepočká

Komerční články

Přibývá tak onkologicky nemocných, kteří kvůli současné situaci upadají do deprese. Z průzkumu vyplynulo, že se tak děje již u pětiny nemocných.

Obavy nemocných přitom nejsou vůbec liché. Podle odborníků čtyřtýdenní zpoždění léčby rakoviny může vést až k desetiprocentnímu snížení šance na přežití.

Počet úmrtí do poloviny prosince byl v ČR o 14 procent vyšší než v minulých letech

Domácí

Kromě strachu z odložené léčby pak na tyto nemocné také dopadá skutečnost, že mnozí z nich spadají do ohrožené skupiny, bojí se tak chodit ven a cítí se celkově velmi zranitelní.

Vzhledem k tomu, že čekací listiny na operace dosáhly v Británii svých maxim, NHS umožnilo i soukromým nemocnicím v rámci veřejného zdravotnického systému provádět chirurgické zákroky u onkologicky nemocných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám