Hlavní obsah

Německá vláda nechce o rozvolnění ani slyšet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Zatímco mnohé evropské země navzdory vlně omikronové nákazy opouštějí přísná protikoronavirová opatření, Německo se zatím rozvolňovat nechystá. Na úterní tiskové konferenci to potvrdil spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD). Rozvolnění podle jeho slov může přijít na pořad dne až před Velikonocemi, tedy kolem poloviny dubna.

Foto: Pool, Reuters

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach

Článek

„Jsme v poměrně složité situaci. Počty případů nově nakažených jsou vysoké a nemůžeme být spokojeni ani s počtem hospitalizací,“ prohlásil Lauterbach. O plošném uvolňování opatření proto nemůže být podle něj v tuto chvíli ani řeč. „Jsme stále před vrcholem omikronové nákazy,“ řekl Lauterbach.

I Švédsko ruší opatření

Zahraniční

Pokud by nastalo rychlé rozvolnění, „výrazně by prodloužili tuto vlnu“. Diskuse o rozvolnění jsou podle jeho slov „nemístné“. „Chceme rozvolnit před Velikonocemi,“ slíbil.

„Přijatá opatření fungují a podle předpovědních modelů by měl vrchol přijít v polovině února. Toho určitě dosáhneme,“ řekl.

Byl to přitom právě Lauterbach, původní profesí epidemiolog, který na konci listopadu označil tehdy novou variantu koronaviru omikron, jež je vysoce nakažlivá, ale způsobuje méně vážných průběhů nemoci, za možný vánoční dárek, který by mohl ukončit pandemii.

WHO: Evropa má nejhorší za sebou

Evropa

Bod zlomu

Šéf Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler tvrdí, že Německo je momentálně v bodě zlomu.

„Znáte virus, víte, jaká opatření chrání. Je to jiná situace než před dvěma lety,“ řekl. Lidé by měli být podle jeho slov trpěliví, aby „Velikonoce oslavili v klidu“.

Wielera ale znepokojuje, že je v Německu stále velké množství lidí starších 60 let, kteří nejsou očkovaní. „Očkování je přitom nejlepší ochrana,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám