Hlavní obsah

Na univerzitu v USA smí jen očkovaní. Komu se to nelíbí, ať jde jinam, řekl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indianapolis

Státní Univerzita v Indianě může od nového akademického roku požadovat po svých zaměstnancích a studentech, aby byli naočkováni. Federální odvolací soud v Chicagu zamítl stížnost osmi studentů, kteří tvrdili, že nové pravidlo porušuje jejich ústavní práva. Univerzita jedná v zájmu ochrany zdraví a odpírači očkování mohou vyhledat jinou školu, uvedl soud.

Podle odpůrců očkování se univerzita dopouští segregace

Článek

Své rozhodnutí soud opírá o právní precedent Nejvyššího soudu z roku 1905, který státem nařízené očkování umožňuje.

Nová pravidla Univerzity v Indianě podmiňují studium na univerzitě, respektive práci na ní, očkováním. To nemusí doložit přímo certifikátem, stačí čestné prohlášení. Výjimku mají lidé, kterým v očkování brání závažné zdravotní nebo náboženské důvody.

Lidé, kteří se nechtějí nechat naočkovat, mohou jít jinam. Některé univerzity vakcinaci vyžadují, jiné zase ne. Žalující strana má dostatek vzdělávacích příležitostí.
Frank Easterbrook, soudce odvolacího federálního soudu

Studentům, kteří očkování odmítnou podstoupit, bude ukončeno studium, pracovníci univerzity budou vyhozeni.

„Lidé, kteří se nechtějí nechat naočkovat, mohou jít jinam. Některé univerzity vakcinaci vyžadují, jiné zase ne. Žalující strana má dostatek vzdělávacích příležitostí,” napsal v rozhodnutí soudce Frank Easterbrook.

Soud, složený ze tří soudců nominovaných republikány, zároveň podotkl, že k žalobě nebyl důvod. „Šest z osmi žalobců uplatnilo nárok na výjimku z náboženských důvodů, sedmý z nich má na ni rovněž nárok,” upozornili soudci.

Podle soudu je absurdní, aby studenti odmítali vyhovět podmínkám, které si univerzita stanovila, ať už se jedná o plnění studijních úkolů, nebo dodržování protiepidemických opatření.

Další američtí giganti zavádí povinné očkování zaměstnanců

Koronavirus

Dodal, že právo žalobců na tělesnou nedotknutelnost neznamená, že po nich škola nesmí vyžadovat očkování, stejně jako jejich právo vlastnit majetek je nevyjímá z povinnosti platit školné.

Kauza skončí u Nejvyššího soudu

Univerzita je s rozhodnutím spokojena a uvedla, že už se těší, až studenty opět přivítá na podzimní semestr.

„Soud opět stvrdil náš legitimní zájem ochránit veřejné zdraví, stejně jako bezpečnost našich studentů, fakulty a zaměstnanců,” stojí v prohlášení univerzity.

Právní zástupce žalujících studentů hodlá případ dotáhnout až k Nejvyššímu soudu, který má ve Spojených státech ohledně výkladu práva poslední slovo.

Jenže jak poznamenal odvolací soud, americká ústava umožňuje státům vyžadovat po lidech očkování. Jedná se o precedent z roku 1905, zvaný „Jacobson v. Massachusetts”. Soud tehdy stanovil, že osobní svoboda není absolutní a podléhá v určitých situacích moci demokratické většiny.

Do restaurací vstup jen pro očkované, oznámil New York

Amerika

Nejvyšší soud tehdy navíc posvětil i finanční pokutu za odmítnutí očkování. „Povinnost očkování, jako celá řada dalších opatření na ochranu zdraví, je v této zemi běžná,” uvedl soudce Easterbrook.

Reklama

Výběr článků

Načítám