Hlavní obsah

Na Děčínsku nejde o děsivou brazilskou mutaci covidu-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti, které minulý týden vyděsila zpráva o dvou záchytech takzvané brazilské mutace covidu-19 na Děčínsku, si mohou oddychnout. Jde sice o mutaci, která se loni šířila v Brazílii, ale ne o tu, jež nyní děsí celý svět.

Foto: Biologické centrum AV ČR

Koronavirus SARS-CoV-2, snímek z elektronového mikroskopu

Článek

„V Česku máme starší a méně schopnou mutaci než tu, o které se hovoří, že byla zkázou celého jednoho brazilského městečka,“ sdělila Právu šéfka Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová, která vzorky sekvenovala. Tato nová varianta je podle jejích slov mnohem agresivnější a navíc odolnější, než byla ta původní, kterou někdy loni na podzim prakticky úplně vytlačila.

Na Děčínsku se objevily první dva případy brazilské mutace

Domácí

Dva podezřelé vzorky putovaly podle informací Práva z rumburské nemocnice do pražské laboratoře minulý týden. Třetí zmíněný vzorek zachytila laboratoř Fakultní nemocnice Brno. „Jde o dva záchyty, pravděpodobně v rodinném ohnisku, které vznikly zřejmě konvergentně spíše než cestováním, tedy v důsledku evolučního tlaku. Ale dva nebo tři záchyty z PCR testů, to není skutečně nic dramatického,“ sdělila Jiřincová.

„Naše laborantky tento podezřelý nález, který následně zaslaly do Národní referenční laboratoře, detekovaly už na konci února,“ řekla Právu mluvčí FN Brno Veronika Plachá. I v tomto případě se potvrdilo, že šlo o tu méně nebezpečnou variantu.

„Tato varianta P.2 se šířila v Brazílii od dubna minulého roku,“ zdůraznila Jiřincová.

„Ale pak ji na podzim zcela vytěsnila agresivní varianta označovaná jako P.1, s níž se spojuje vysoká resistence na protilátky, výrazně snadnější šíření a nižší účinnost některých monoklonálních protilátek, tedy aktuálních léků používaných na covid-19. Námi vyšetřované vzorky odpovídají té starší, ne tak agresivní variantě,“ dodala Jiřincová.

Dva nakažení brazilskou mutací nikam necestovali

Domácí

Britská varianta ustupuje

Z celkového pohledu je Česko podle doktorky Jiřincové už na dobré cestě. „Máme téměř za sebou vlnu britské varianty, která převládla v naší zemi v podstatě stoprocentně. Na příkladu Izraele vidíme, že i za současné situace ve světě a šíření mutací očkování funguje,“ uvedla s tím, že hlavním cílem teď musí být snížení pozitivních detekcí viru, tedy případů nákazy.

Brazilská mutace se snáz přenáší a odolává protilátkám, říká šéf laboratoře

Koronavirus

„Abychom zúžili ten veliký prostor, ve kterém covid-19 v tuto chvíli operuje a má velké evoluční pole působnosti na to, aby mutoval do jiných variant. Jakmile bude méně případů, ubude přirozeně i mutací. Velké nebezpečí vidím v cestování,“ dodala Jiřincová.

„Takže bych byla opatrná, pokud jde o cesty do zemí, kde to tolik nehlídají a nesledují různé varianty a mutace viru,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám