Hlavní obsah

Mutace koronaviru se potvrdila také na Slovensku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

Mutace koronaviru objevená ve Velké Británii se potvrdila také na Slovensku. V pondělí večer to na sociální síti oznámil slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Ministr uvedl, že se jedná o novou variantu kmene koronaviru, která se šíří z jižních oblastí Anglie.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí

Článek

„Tzv. anglický kmen se podařilo identifikovat už v prvních vzorcích z okresu Michalovce,“ uvedl Krajčí.

Ministr upozornil, že šíření nové mutace je potenciálně častější u lidí do 60 let a intenzivně mezi dětmi.

Nitře došly ventilátory a nestíhá krematorium

Koronavirus

„Podle údajů z Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) má uvedený kmen o 70 procent vyšší schopnost šíření, vyšší reprodukční číslo R o přibližně 0,4 než původní virus, u pacientů je potenciálně vyšší virální nálož,“ uvedl Krajčí.

„Klinické příznaky a smrtnost nové varianty jsou ve srovnání s původním virem nezměněné,“ dodal ministr. Krajčí konstatoval, že tzv. anglický kmen byl identifikován na Slovensku už mezi svátky.

Na Slovensku aktuálně zaznamenali 636 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a země hlásí rekordní počet 204 úmrtí. V nemocnicích je 2771 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 205 na JIP a 247 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 188 099 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 2521 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám