Hlavní obsah

Nitře došly ventilátory a nestíhá krematorium

– Nitra
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Nemocnice v Nitře si musela kvůli neustále se zvyšujícímu počtu nakažených koronavirem půjčit z Prešova pět plicních ventilátorů. Ty přivezl vojenský vrtulník a byly okamžitě nasazeny novým pacientům.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nemocnice v Nitře měla k dispozici celkem 22 plicních ventilátorů, ale ani ty nestačily pro enormní nárůst nových pacientů s covid-19. „Převoz plicních ventilátorů z Prešova zkomplikovala mlha. Armádní vrtulník musel přistát na letišti Sliač a přístroje armáda převezla autem do Nitry,“ uvedla televize Joj.

Podle ředitele nitranské nemocnice Milana Dubaje bylo všech pět plicních ventilátorů přivezených z Prešova okamžitě použitých pro nové pacienty s covid-19. „Do nemocnice přivážejí stále těžší stavy. Apelujeme na veřejnost, aby pochopila vážnost situace,“ uvedl Dubaj.

ON-LINE: Anglie obnovila přísný lockdown

Zahraniční

O víkendu měla nemocnice problémy s extrémním odběrem kyslíku, ale zdravotníkům se nakonec podařilo situaci stabilizovat. Ředitel nitranské nemocnice žádá, aby ve městě zavedli přísný lockdown.

Chladící přívěs

Kritická situace je rovněž na místních hřbitovech. Město proto zajistilo chladící přívěs, kde bude možné uložit těla zesnulých. Pokud by ani jeho kapacita nestačila, podle webu sme.sk může být řešením také využití nedalekého zimního stadionu. Kremační pece bratislavského krematoria fungují v těchto dnech nepřetržitě, protože vypomáhají přetíženému krematoriu v Nitře.

Očkování proti koronaviru v Německu je propadák, kritizují politici

Koronavirus

„Je to také určitý alarm pro naše obyvatele, že je potřeba, aby se chovali zodpovědně,“ uvedl primátor města Marek Hattas. Nitra plánuje na 8. až 10. ledna plošné testování obyvatel města a okolních obcí. „Máme přislíbených 50 tisíc testů ze státních hmotných rezerv,“ potvrdil primátor města.

Nizozemsko po vyostřené kritice uspíší vakcinaci

Koronavirus

Na Slovensku přibylo 636 nových potvrzených případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2 a země hlásí v souvislosti s koronavirem rekordní počet 204 úmrtí. V nemocnicích je 2771 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 205 na JIP a 247 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 188 099 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 2521 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám