Hlavní obsah

Mladší postižení na vakcínu nedosáhnou. Jsou mimo systém

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martin Krček (31) trpí svalovou dystrofií Duchennova typu, vzácným genetickým onemocněním. Je odkázaný na dýchací přístroj, přesto to nevzdává a o své nemoci dokonce napsal několik knih. Ale zatím na vakcínu proti covidu čeká marně.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Chronicky nemocní lidé a jejich pečující totiž dosud nemají možnost rezervovat si termín očkování, ačkoliv jim to bylo přislíbeno hned na začátku. Mohou se nechat naočkovat pouze u svých praktických lékařů, řada z nich ale zatím čeká na vakcíny stejně jako oni. A ministerstvo zdravotnictví prozatím změnu v očkovací strategii neplánuje.

Systém neumožňuje registrovat postižené ani pečující. Nemají na to kolonku
matka postižené dcery

„V prosinci byla strategie taková, že nejprve se naočkují zdravotníci, lidé nad 80 let a od 1. února všichni ostatní, přičemž chronicky nemocní budou mít prioritu. Čas šel dál, od března se mohli registrovat lidé nad 70 a učitelé, ale nemocní nikoli,“ řekla Právu Martinova matka Ilona Krčková.

Syn je odkázaný na její péči, a tak se bojí, že by mohla sama koronavirus dostat a Martina nakazit. „Jeho plíce fungují na pět procent, a kdyby došlo na lámání chleba, tak on by určitě nebyl ten, koho by chtěli v nemocnici zachraňovat,“ uvedla Krčková.

Martina by mohla naočkovat jeho praktická lékařka mimo registrační systém, ta pro něj ale nemá vakcínu. A i pokud by měla, tak matka, která o něj pečuje, nárok nemá. Oproti tomu jeho sestra, která je učitelka, už na termín čeká. „Stačilo by říct, že jsme další na řadě. Ale nevíme, jak to bude dlouho trvat,“ posteskla si Krčková.

Po Velikonocích chceme očkovat 100 000 lidí denně, řekl Babiš

Domácí

Podobnému problému čelí i Markéta, která pečuje o čtrnáctiletou mentálně postiženou dceru s autismem, mikrocefalií a epilepsií.

„Pediatrička mi bez problémů vystavila potvrzení, že mám být jako pečující naočkována. Volala jsem své praktické lékařce. Ta mi řekla, že by mě ráda naočkovala, že si včas požádala o vakcíny, ale že nic nemá a ani nemá žádné informace, kdy je bude mít,“ řekla Právu Markéta.

Na telefonní lince 1221 se dozvěděla, že jediná cesta je očkování u praktického lékaře. „A že jejich systém neumožňuje registrovat nyní ani postižené, ani pečující. Nemají tam na to kolonku,“ řekla Markéta.

Přibouchli jste nám dveře, napsali vládě

Celkem 42 pacientských organizací, které sdružují chronicky nemocné, nedávno zaslalo otevřený dopis premiéru Andreji Babišovi a ministru zdravotnictví Janu Blatnému. Upozorňují, že nákaza koronavirem může pro chroniky znamenat jistou smrt.

Očkovací průšvih Němce tuze bolí

Evropa

„Chroničtí pacienti, kteří čelí vysokému riziku těžkého průběhu nebo i úmrtí na covid-19, z pořadníku náhle vypadli. Ocitli se tak v situaci, kdy se jich malá skupina dostane k očkování prostřednictvím center specializované péče nebo u praktických lékařů, kteří ovšem v nejbližší době nebudou mít ani dostatek vakcín, ani kapacit k očkování. Zbytku chronických pacientů jste novými změnami přibouchl k vakcíně dveře,“ napsaly organizace. Žádají přístup chronicky nemocných do rezervačního systému.

Strategie se měnit nebude

Ministerstvo zdravotnictví podle organizací již týdny mlží. „Nepřipravilo včas podmínky pro to, aby mohli být očkováni. Komunikuje tak, aby vyvolalo zdání, že je vše v pořádku, ale realita je úplně jiná,“ řekla Právu Agáta Jankovská, ředitelka Aliance pro individualizovanou podporu, která sdružuje organizace postižených pacientů a pečující osoby.

Chronicky nemocní pacienti mohou být už dnes očkováni u svých praktických lékařů
Jan Blatný

Ministr Jan Blatný (za ANO) na páteční tiskové konferenci řekl, že strategie se měnit nebude. „Chronicky nemocní pacienti mohou být už dnes očkováni u svých praktických lékařů. Právě ti je znají nejlépe a umí vyhodnotit, jestli je jejich riziko takové, že je potřeba je upřednostnit,“ řekl.

Blatný: Mladších pacientů s těžkým průběhem je nyní více

Domácí

Podle mluvčí resortu Barbory Peterové jsou chronicky nemocní pro ministerstvo vysokou prioritou. „Průběžně s nimi komunikujeme, a to standardními cestami, pacienti se podílí na připomínkování strategie i metodického plánu. Všechny pacientské organizace jsou také informovány prostřednictvím přímé e-mailové korespondence,“ uvedla.

Rizikové nemocné očkovat lze

Česká vakcinologická společnost o víkendu potvrdila, že očkovat lze i chronicky nemocné, jimž při nákaze hrozí riziko závažného průběhu.

Patří mezi ně lidé s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, astmatem, plicními nebo jaterními onemocněními nebo stabilizovanými infekcemi, jako je HIV, nebo lidé užívající léky na snížení imunity a s autoimunitními nemocemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám