Hlavní obsah

Očkovací průšvih Němce tuze bolí

Právo, Vladimír Plesník

Loni v září, kdy se odpočatí Němci vraceli z dovolených u moří na jihu kontinentu, jako kdykoli předtím, a zdeptané Spojené království zalehla koronavirová beznaděj, britský list The Guardian otiskl provokativní komentář. Vyšel s titulkem Why the Germans Do It Better (Proč to Němci dělají lépe).

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Čtenářům vysvětlil, že kancléřka Angela Merkelová včas rozpoznala nebezpečí covidu-19, nerozpakovala se uvalit na společnost razantní protiopatření a lidem vše vysvětlila. Ti se jí odměnili příslovečnou disciplínou, takže první vlnu svorně a takřka příkladně odrazili.

Britský premiér Boris Johnson z textu naopak vyšel jako vyčerpaný, bezradný chaot, který netuší, co si počít – a všichni to vidí.

Brity už nelekají německé ručníky

Tento týden stejný list opět srovnal, jak se věci mají na ostrovech a v ekonomicky nejsilnější zemi kontinentu. Role se prohodily. Zatímco Johnson chce díky prozíravému nákupu vakcín v červnu vrátit Britům úplnou svobodu, Merkelová varovala před dalším lockdownem.

V Anglii dostanou vakcínu bezdomovci, do měsíce chce vláda proočkovat půlku země

Koronavirus

„Mutti, jak jsi mohla nechat své příznivce tak ve štychu?“ tázal se nepokrytě Guardian v narážce na fakt, že Němci kancléřce familiárně říkají „mamka“.

Ve stejnou dobu na webu SpiegelOnline připomněl Alexander Neubacher, že kancléřka zmínila polovinu září jako termín, dokdy by všichni Němci, kteří o to stojí, „měli dostat nabídku k vakcinaci“. „Půl Evropy dokázalo zorganizovat očkování lépe než my,“ posteskl si.

V Německu doprovázelo demonstrace proti koronavirovým restrikcím násilí

Evropa

Dodal, že jedna britská komentátorka si s mírnou škodolibostí pochvalovala, že letos poprvé se britští turisté na Mallorce nebudou muset obávat, že jim němečtí dovolenkáři zaberou svými ručníky nejlepší místa u bazénů.

Neubacher vylíčil, jak moc nezvládnutá očkovací kampaň německé duše zranila. „Přitom jsme se považovali za nejbystřejší ze všech. Britové: jsou hloupí a vystoupili z EU. Američané: za prezidenta si zvolili šílence. Evropané z jihu: sympatičtí lidé, ale bez kázně. Tak jsme uvažovali my v Německu a rádi se nabízeli, že poučíme jiné, jak se třídí odpad a opouští jaderná energetika,“ podotkl.

Žalostný průběh podávání injekcí zneklidnil i část médií a odborníků, přičemž netepou jen nedostatek vakcín. „Chaos při přidělování termínů považuji za zcela nedůstojný pro tak technicky vyspělý národ,“ nebral si servítky v listě Financial Times Achim Berg, šéf digitální lobbistické skupiny Bitkom.

Dopady pandemie
Na konci roku 2020 bylo v SRN o 744 tisíc podnikatelů méně než v roce 2019.
Celkové výpadky na daních činí 54 miliard eur (1,4 bilionů korun).
Třicet procent dětí psychicky strádá.
Cestovní kanceláře přišly mezi dubnem a červnem 2020 o 91 procent obratu.
Zdroj: Der Spiegel

Merkelová jako Kohl?

„Drazí Briti, závidíme vám!“ zvěstoval na titulní straně bulvární Bild ke zpravodajství o tom, že Spojené království naočkovalo už třetinu populace.

Julian Reichelt, šéfredaktor Bildu, nepochybuje o tom, že jeho země si zavařila i tím, že přenechala centrální objednávání a rozdělování podle počtu obyvatel těžkopádné a bezstarostné Evropské komisi.

„Německo se stalo architektem evropského selhání, protože Merkelová prosazovala evropský přístup, který byl od počátku chatrný. Chce, aby to všechno bylo o Evropě a aby byla velkou Evropankou,“ sdělil Reichelt televizi CNN.

Jan Fleischhauer šel v týdeníku Focus ještě dál. Vybavil si závěr úřadování kancléře Helmuta Kohla. Uzavřel se do své bubliny. Každý večer se shromáždili jeho věrní v kancléřském bungalovu, aby poslouchali stále stejná vyprávění a anekdoty, než Kohl sedánek rozpustil. Friedrich Bohl, šéf jeho úřadu, vzpomínal, jak si píchal špendlík do stehna, aby neusnul.

ČR má desetkrát víc nově nakažených na obyvatele než Německo

Domácí

„Kancléřka teď sedává v malém kroužku a místo očkovací strategie probírá, co potřebují lidé víc: kadeřnici, nebo pedikérku,“ uzavírá Fleischhauer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám