Hlavní obsah

Ministerstvo předám klidně zítra, tvrdí Vojtěch

Praha

Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v nedělním diskusním pořadu České televize uvedl, že křeslo ministra předá klidně zítra. Poslanec TOP 09 Vlastimil Válek zase řekl, že pokud by mu v nově vznikající vládě bylo křeslo nabídnuto, přijal by to. Ve funkci by ale raději viděl ženu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po středečním jednání vlády

Článek

„Křeslo klidně předám zítra,“ prohlásil Vojtěch. Reagoval tím na slova končícího premiéra Andreje Babiše (ANO), který post nabídl k 1. listopadu právě poslanci TOP 09 Válkovi.

Fiala: Pozváním Válka do vlády chce Babiš hodit odpovědnost na opozici

Domácí

Podle Vojtěcha šlo o výzvu k jednání a nadsázku. „Odpovědnosti se nevzdáváme, neřešíme skoro nic jiného než covid. Je tu ale odcházející a přicházející vláda, pojďme se proto o tom bavit společně,“ řekl v neděli na ČT.

„Bral jsem to jako pokus o vtip, kterému úplně nerozumím,“ prohlásil zase Válek.

Válek: Na ministerstvu chci vidět ženu

Právě jeho jméno se často skloňuje ve spojení s novým ministrem zdravotnictví ve vznikající vládě Petra Fialy (ODS). „Pokud se předsedové stran dohodnou, že mám být ministrem zdravotnictví, tak budu ministrem zdravotnictví,“ řekl v neděli.

Podle něj má ale vznikající koalice několik dalších kvalitních kandidátů, jako je například Vít Kaňkovský nebo Tom Philipp. „Já osobně bych byl vůbec nejradši, aby to byla ministryně, protože ženy to většinou řídí daleko lépe než muži,“ míní Válek.

Válek: Jsem pro lockdown neočkovaných lidí starších 60 let

Domácí

Hlavním tématem debaty na ČT byl koronavirus. Válek například kritizoval, že o okresech, kde se budou děti testovat ve školách, se rozhoduje podle týden starých dat o incidenci.

Vánoce na kyslíku

Podle bývalého ministra zdravotnictví a současného ředitele FN Motol Miloslava Ludvíka (ČSSD) je zase testování ve školách problematické. Sám by se spíše soustředil na dosud nenaočkované seniory, kteří nejčastěji končí v nemocnicích. „Komu je nad 65 let a je nenaočkovaný, tak tomu bych doporučil, aby si sbalil kartáček a pyžamo a počítal s tím, že může Vánoce strávit na kyslíku,“ uvedl.

Lidí v tomto věku, kteří nedostali vakcínu a nemoc ani prokazatelně neprodělali, je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) asi 400 tisíc.

Očkování nakonec stejně bude povinné, motivací mohou být peníze, tvrdí Kubek

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám