Hlavní obsah

Fiala: Pozváním Válka do vlády chce Babiš hodit odpovědnost na opozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš by měl zajistit, aby ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zůstal ve funkci. Házet odpovědnost na opozici je absurdní a nepřijatelné, uvedl v úterý předseda ODS a lídr koalice Spolu a STAN s Piráty Petr Fiala k pozvání člena TOP 09 Vlastimila Válka do vlády.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Po jednání lídrů tvořícího se kabinetu Fiala řekl, že uskupení dosud nemá kandidáty na vládní posty.

Válka k jednáním vyzval minulý týden předseda vlády, chtěl také aby se experti koalice vyslovili k připravovaným změnám koronavirových opatření. Ti to v úterý odmítli s tím, že nemají dostatek dat.

Šéfkou Sněmovny bude Pekarová Adamová, ANO má mít dva místopředsedy

Domácí

Vojtěch by podle dosavadních dohod měl v čele resortu skončit k 1. listopadu a odejít do diplomatických služeb.

Fiala Babišovu myšlenku, aby po něm nastoupil Válek a končící vláda by se tak mísila s nastupující, označil za „něco tak absurdního, že to nikdy neslyšel”.

Babiš se podle něj snaží opozici zatáhnout do rozhodování a házet na ni odpovědnost, přitom ji dříve k jednáním o covidu nepustil. „Kdyby s námi (vláda) diskutovala, posunuli jsme se dál,” uvedl.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Poslanec za TOP 09 Vlastimil Válek, o kterém se uvažuje jako o ministru zdravotnictví.

Vojtěch ve středu vládě navrhne, aby personál restaurací musel kontrolovat testy či očkování zákazníků. Chce také obnovit povinné nošení respirátorů uvnitř v zaměstnání.

Kabinetu předloží znovu návrh na zkrácení doby platnosti negativních testů na covid-19, zároveň ale chce zkrátit dobu karantény, pokud bude ukončena negativním PCR testem.

Od prosince by také testy neměly být hrazeny ze zdravotního pojištění, pokud je nenařídí lékař či hygienická služba.

Vojtěch začíná předávat štafetu Válkovi

Koronavirus

Podle ministra dál platí, že vláda nechce znovu zavírat obchody či služby, ale mohou se zavádět režimová opatření. Nošení respirátorů by se podle něj mělo nově vztahovat na všechny vnitřní prostory.

Opozice souhlasí se zkrácením karantény, dobrovolné testování by podle AntiCovid týmu ale mělo dál být hrazeno ze zdravotního pojištění. Doporučuje posílit kampaň k očkování a lokální opatření.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (vlevo) a premiér Andrej Babiš (oba ANO)

Reklama

Výběr článků

Načítám