Hlavní obsah

Mapa úmrtí na koronavirus v Česku; muži umírají častěji

Novinky, Kateřina Mahdalová

Na koronavirus v České republice umírá více mužů než žen. Vyplývá to z dat o úmrtích lidí v souvislosti s koronavirem, které denně vykazují krajské hygienické stanice (KHS). Na základě těchto dat sestavila redakce Novinek mapu, v níž srovnáváme počty zemřelých osob v souvislosti s koronavirem. Sledujeme vývoj v čase i porovnání mezi jednotlivými okresy.

Článek

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je tom zdaleka nejhůře Chebsko (33,8). Do dnešního dne zde zemřelo 31 osob, z toho 19 mužů a 9 žen a u tří osob není pohlaví uvedeno.

Následují okresy Domažlice (12,9 na 100 tis.), Břeclav (11,2) a Litoměřice (9,2).

Ve 31 ze 76 okresů nejsou hlášena žádná úmrtí. Nutno ale počítat s tím, že pacienti se závažným průběhem nemoci bývají převezeni do větších krajských nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví však bohužel nesděluje, zda se statistiky vykazují podle adres pacientů nebo podle místa jejich úmrtí.

Graf obsahuje data ministerstva zdravotnictví. Záporný přírůstek z 18. 5. je způsoben tím, že ministerstvo vykázalo za 14. 5. 298 zemřelých, ale o den později údaj upravilo na 297. V tuto chvíli, tedy k datu 19. 5. má Česko podle ministerstva 301 obětí koronaviru. Údaj se ale ještě do půlnoci může změnit.

Podíl zemřelých žen je v celosvětovém srovnání nižší než mužů a Česká republika není výjimkou. I zde v úmrtích převažují muži (52 %) oproti ženám (48 %).

Podle výzkumníků, kteří zveřejňují studie na základě celosvětových dat, jsou muži všude na světě více ohroženi horším průběhem nemoci i vyšší pravděpodobností smrti, a to nezávisle na věku.

Rozdíl v České republice není tak veliký jako například v Itálii nebo v Dánsku, přesto i zde je vychýlený v neprospěch mužů.

Zpočátku pandemie byla dostupná jen data z Číny a lékaři odhadovali, že mezi hlavní příčiny může patřit skutečnost, že muži v Číně více kouří a pijí alkohol. Kouří padesát až osmdesát procent tamních mužů, ale jen dvě nebo tři procenta žen. Vyšší úmrtí mohou souviset i s tím, že muži mají častěji srdeční choroby a cukrovku.

Reklama

Výběr článků

Načítám