Hlavní obsah

Maďarský speciál přiveze 550 tisíc vakcín z Číny

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

V pondělí odletěl z Budapešti speciál, který přiveze z Číny 550 tisíc dávek vakcín od společnosti Sinopharm. Na sociální síti to oznámil náměstek maďarského ministra zahraničí Tamás Menczer.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Sinopharm vyvinul dvě vakcíny.

Článek

Zmíněné množství vakcín vystačí k očkování 225 tisíc lidí. „Letadlo se vrátí do Maďarska v úterý v poledne,“ řekl Menczer.

Náměstek maďarského šéfa diplomacie v této souvislosti zdůraznil, že čínskou vakcínu dostalo už 30 milionů lidí.

Nákup Sputniku V? SÚKL by ručil, ministerstvo by povolilo. Jako u remdesiviru

Koronavirus

Maďarští odborníci před časem navštívili výrobní závod v Číně a letos 29. ledna  dostala vakcína od společnosti Sinopharm povolení k použití na území Maďarska.

Po příletu letadla podrobí maďarští odborníci čínskou vakcínu další kontrole, a pokud bude vše v pořádku, začne vakcinace. „Čínská vakcína může urychlit proces očkování v Maďarsku,“ dodal Menczer.

Premiér Viktor Orbán ve svém pondělním vystoupení před poslanci maďarského parlamentu prohlásil, že do konce května chce země naočkovat 3,5 milionu obyvatel. „Každá vakcína, kterou používáme, je bezpečná. Z otázky vakcíny se nesmí dělat politická otázka,“ zdůraznil Orbán.

Maďarsko začalo očkovat Sputnikem

Evropa

Žádný další členský stát Evropské unie používání čínské vakcíny zatím nepovolil, ale vakcínu od společnosti Sinopharm používá v Evropě například Srbsko. Maďarsko projevilo zájem o dovoz 2,5 milionu dávek. Podle výrobce dosahuje účinnost vakcíny 80 procent, ale výsledky třetí fáze klinických testů ještě nebyly publikovány.

Maďaři očkují také ruskou vakcínou Sputnik V, když do země dorazilo prvních 40 tisíc dávek. V průběhu tří měsíců dodá Moskva ve třech várkách celkem dva miliony vakcín, které postačí k očkování milionu osob.

Maďarsko nakoupilo čínskou vakcínu, nechá si ji dát i Orbán

Koronavirus

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó kritizoval Evropskou unii, podle něj centrální objednávání vakcín Unií selhalo. „To ohrožuje životy lidí a oddaluje spuštění ekonomiky. Proto jsme se snažili získat vakcíny z jiných zdrojů,“ řekl maďarský ministr zahraničí.

Ruskou a čínskou vakcínu ještě neschválila Evropská léková agentura (EMA). V Maďarsku jsou kromě Sputniku V a vakcíny od společnosti Sinopharm povoleny také vakcíny firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Reklama

Výběr článků

Načítám