Hlavní obsah

Maďarsko dostane ruskou vakcínu proti koronaviru. Zatím na test

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Ruská federace dodá Maďarsku malé množství vakcíny proti covidu-19, aby v zemi bylo možné provést klinické testy této látky a získat povolení pro její používání. Po telefonickém jednání s ruským ministrem zdravotnictví Michailem Muraškem to ve čtvrtek na sociální síti oznámil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Balení ruské vakcíny Sputnik V

Článek

„Větší množství vakcíny by Rusko mohlo dodat v polovině ledna příštího roku,“ řekl Szijjártó ve videu zveřejněném na sociální síti.

Podle šéfa maďarské diplomacie, který je momentálně v karanténě, protože měl pozitivní test na covid-19, není vyloučeno, že kromě dovozu vakcíny by se mohlo začít jednat o výrobě Sputniku V na území Maďarska.

Rusko schválilo vakcínu k použití, i když ještě není hotová třetí fáze klinických testů, kdy se zjišťuje její účinnost a také to, jestli nemá nějaké vzácné vedlejší účinky.

Izraelská nemocnice objednala navzdory obavám ruskou vakcínu proti covidu-19

Koronavirus

Moskva byla za nedodržení standardního bezpečnostního postupu kritizována jako neodpovědná. Hájila se tím, že v době pandemie je potřeba postupovat co nejrychleji, aby se zachránilo co nejvíc životů.

O ruskou vakcínu Sputnik V projevila zájem i izraelská nemocnice Hadasa, i Spojené arabské emiráty a Indie. Testovat ji začalo už Bělorusko.

Rusové by měli vakcínu Sputnik V dostávat od přelomu října a listopadu

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám