Hlavní obsah

Lidé a firmy ruší vánoční i silvestrovské večírky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy, spolky, asociace a úřady ruší vánoční a silvestrovské večírky. Obávají se nejen eventuálního uzavření restaurací, mnozí mají strach z nákazy či správních postihů v případě účasti neočkovaných.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„V návaznosti na aktuální situaci jsme nuceni zrušit letošní vánoční večírek, který se měl uskutečnit 24. listopadu,“ rozeslala oznámení partnerům Asociace pro kapitálový trh. A podobných případů je po celé republice mnoho.

„Večírek si u nás rezervovalo asi třicet lidí z jednoho ministerstva. Minulý týden ale volala jejich sekretářka, že se ruší, protože jedenáct účastníků není očkováno, a tak to raději zruší,“ potvrdil Právu číšník z restaurace v pražských Vršovicích.

„Vyhodili mě z restaurace.“ Tečka má výpadky, aktualizace drhne

Software

„Lidi jsou hodně nervózní, společnost se rozdělila. I když hospoda není soudce, abychom to tady řešili, a vše dodržujeme, tak ani nepotřebujeme kontroly na udání,“ podotkl číšník.

Smutně dodal, že se s ním rozloučili i stálí hosté: „Třeba manželé, co si sem zašli denně. Jenže manžel je očkovaný a paní z nějakých zdravotních důvodů být očkovaná nemůže.“

Možná zavřou

Už pětadvacet akcí, které se měly uskutečnit v prosinci, zrušily firmy a různé spolky restauraci U Berňáku v Olomouci. „Je to katastrofa. Zůstaly mi jen tři večírky. Také hostů je málo. Loučili se s námi štamgasti, neboť jsou neočkovaní. Tržby raketově letí dolů, zvažuji, že o Vánocích zavřu. Melu z posledního a nevím, zda vydržím do jara,“ řekl Právu provozovatel Tomáš Korčák.

Omezíme společenský život na 14 dní, oznámil zlínský hejtman

Domácí

Také v Ostravě firmy či skupiny lidí houfně odříkají večírky či společná setkání naplánovaná na závěr roku v restauracích. „Lidé to ruší plošně, nikdo nevyčkává,“ popsala manažerka restaurace a hotelu Třebovický mlýn Martina Bečicová. Stejná situace panuje i v ostravském Zámku Zábřeh a hotelu City City. „Vánoční hromadné akce firmy ruší,“ potvrdil Právu provozovatel Radovan Koudelka.

Jedna firma za druhou odhlašuje večírky v plzeňské restauraci Saloon Roudná. „Z pětadvaceti už jich zbyla polovina. Menší podniky zatím vyčkávají, velké společnosti akce ruší,“ uvedla manažerka restaurace Vendula Kaasová. „Obáváme se, že přijdou tvrdší restrikce a vláda úplně zruší hromadné akce. Jsme v obrovské nejistotě,“ dodala.

Provozovny, které nedodržují vládní nařízení, podporu nedostanou

Domácí

„Firmy ani skupiny přátel už dopředu příliš vánočních večírků ani neobjednávaly. A ti, co ano, tak je postupně ruší,“ vypověděl také provozovatel karlovarské restaurace U Břízků Jiří Březina.

Oproti tomu Plzeňský Prazdroj hlásí na předvánoční období desítky rezervací, přičemž většina firem je zatím nestornovala.

Rušení akcí už zaznamenávají i v třebíčské pivnici Jak Jinak Pub. Naopak relativně dobrý výhled zatím mají v restauraci Bowling U Kmotra v Třebíči. „Časté jsou rezervace od personálu nemocnice, tam jsou skoro všichni očkovaní,“ sdělila zdejší obsluha.

Ředitel Slevomatu: Vládní opatření náš byznys pocítí ze dne na den

Ekonomika

Jedna firma dodávající komponenty do mladoboleslavské automobilky vánoční setkání rovnou zrušila. „Na oddělení jsme se ale domluvili, že se i tak sejdeme sami. Sice nás bude míň, ale tradici chceme dodržet,“ uvedla Martina N. z tohoto podniku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám