Hlavní obsah

Provozovny, které nedodržují vládní nařízení, podporu nedostanou

Provozovny, které nedodržují vládní nařízení, nedostanou podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) podporu. Některým podnikům ji už na jaře z tohoto důvodu stát nepřiznal. Vláda na pondělním jednání schválila několik programů náhrad pro podnikatele.

Foto: Právo

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)

Článek

Podnikům, které se neřídí platnými opatřeními, hrozí podle Havlíčka pokuty, nemohou očekávat ani žádnou pomoc z programů náhrad. "Chodí kontroly. My jsme už i na jaře celé řadě provozoven, které porušily cíleně pravidla - nebylo to náhodně, například měly otevřelo, když mělo být zavřeno - nedostaly podporu," uvedl Havlíček.

Podnikatelé znovu dostanou kompenzace, rozhodla vláda

Koronavirus

Nařízení dlouhodobě bojkotují stoupenci iniciativy Chcípl PES, která se později změnila na politické hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu. Na začátku listopadu, od kdy musel personál gastronomických provozů začít kontrolovat u hostů doklady o očkování, prodělání nemoci nebo negativním testu, zástupci hnutí uvedli, že zhruba 400 podniků kontroly provádět nebude. Na webu prostefungujeme.cz lidé mohou nalézt provozovny, ve kterých po nich při vstupu personál žádné doklady vyžadovat nebude.

Havlíček: Kompenzace dostanou podnikatelé s poklesem obratu od 30 procent

Ekonomika

Profesní svazy a asociace opakovaně vyzývají vládu k důslednějšímu vymáhání dodržování platných pravidel. Vymezují se také proti činnosti iniciativy Chcípl PES, která podle nich zvláště na obor gastronomie vrhá špatné světlo, uvedly svazy dříve.

Neočkovaní lidé od pondělka až na výjimky nemohou využívat služeb, jako jsou restaurace, ubytování za rekreačními účely, kadeřnictví, manikúra, nesmějí na hromadné kulturní či sportovní akce. Vstup mají povolen jen lidé s dokončeným očkování nebo ti, kteří v posledním půl roce prodělali nemoc covid-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám