Hlavní obsah

„Vyhodili mě z restaurace.“ Tečka má výpadky, aktualizace drhne

Někteří lidé se v pondělí mohli setkat s tím, že jim aplikace Tečka neukazuje korektně certifikát po očkování. Důvodem je aktualizace systému související s tím, že se přestalo uznávat testování. Chytrá karanténa doporučuje data aktualizovat kliknutím na žlutý pruh dole.

Foto: Novinky

Chybová hláška při pokusu o aktualizaci certifikátu v aplikaci Tečka

Článek

„Teď mě vyhodili z restaurace, protože Tečka si v den, kdy ji všichni potřebují, nefunguje,” napsal Novinkám rozhořčený čtenář Jiří. Je očkovaný jednodávkovou vakcínou Janssen, platný certifikát mu naběhl už v minulosti.

Aktualizace, kterou doporučuje Chytrá karanténa, mu nefunguje, protože se nemůže přihlásit přes systém eIdentita. Ten zobrazuje chybovou hlášku s odkazem na probíhající údržbu systému.

„Přijdete, řeknete, že máte očkování, ukážete mobil a tam červená. Takový trapas,” zlobí se čtenář za to, že teď vypadá jako podvodník.

Mezinárodní ostuda. Nefunkční Tečka nechala na holičkách Čechy v zahraničí

Domácí

Netestovaným už se certifikát nezobrazí

V mobilní aplikaci Tečka se platnost testů zkrátila na nula minut, aby už lidé neočkovaní proti koronaviru nebo bez prodělané nemoci nemohli aplikací dokládat covidový certifikát.

Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) v této souvislosti upozornila, že výjimky z platného vládního opatření, zejména zřejmě pro lidi neočkované ze zdravotních důvodů, bude aplikace zohledňovat až ve své nové verzi v průběhu tohoto týdne.

Chytrá karanténa také na Twitteru uvedla, že i očkovaným se výjimečně může covidový certifikát v Tečce krátkodobě zobrazit jako neplatný, v aplikaci je pak potřeba aktualizovat parametry.

Dokončené očkování nebo potvrzení o prodělání covidu v posledních šesti měsících je od pondělí nutné pro návštěvu provozoven služeb, restaurací a kulturních či sportovních akcí, test na koronavirus už nestačí.

Výjimky se načtou později

Kontraindikace k očkování proti covidu-19 musí do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN), kde se evidují i data o testech či očkování, zanést lékař. Do Tečky se ale zatím nepromítají.

"Tato konfigurace čTečky a Tečky prozatím nebude podporovat výjimky z platného opatření, ty budou v nové verzi Tečky i čTečky k dispozici v průběhu týdne," uvedla dnes NAKIT. Partnerskou aplikaci čTečka mohou využívat k načtení QR kódu ti, kteří mají za povinnost covidové certifikáty kontrolovat.

Aplikaci Tečka mají staženou v mobilním telefonu víc než čtyři miliony lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám