Hlavní obsah

Kvůli indické variantě museli lékaři i amputovat končetiny

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Dillí

Poruchy sluchu, těžké žaludeční potíže a krevní sraženiny vedoucí ke gangréně - i takové příznaky covidu-19 registrují v posledních týdnech indičtí lékaři u nákazy tamní variantou koronaviru, jež se označuje jako delta. U některých pacientů museli lékaři kvůli pokročilému stádiu nekrózy přistoupit k amputaci částí končetin, píše agentura Bloomberg.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Ilustrační foto z indické nemocnice

Článek

Indická varianta koronaviru B.1.617.2 už se za poslední půlrok rozšířila do více než 60 zemí světa. Podle dostupných informací je zatím nejnakažlivější mutací vůbec a výrazně zvyšuje riziko hospitalizace pacienta.

Varianta, označovaná podle terminologie WHO také jako delta, je zároveň nejvíce schopná obejít imunitu získanou očkováním, byť studie ukazují, že po dvou dávkách vakcíny je toto riziko velmi malé.

Další příznak koronaviru? Covidové prsty se objevují hlavně u dětí

Domácí

V Indii, kde byla poprvé objevena, způsobila novou vlnu, která měla katastrofální dopad na přetížení nemocnic.

Za celý minulý rok jsem viděl tři nebo čtyři případy, teď je to jeden týdně.
Ganesh Manudhane, kardiolog v Bombaji

U některých pacientů se objevily malé krevní sraženiny, které ale byly natolik závažné, že vedly k odumření postižené tkáně a následně k rozvinutí gangrény.

S těmito příznaky covidu-19 se setkal například bombajský kardiolog Ganesh Manudhane z nemocnice Seven Hills. Za uplynulé dva měsíce léčil s trombózou osm lidí. Dvěma z nich musel kvůli pokročilému stádiu gangrény amputovat prsty nebo chodidlo.

Indická mutace koronaviru je v 53 zemích

Koronavirus

„Za celý minulý rok jsem viděl tři nebo čtyři případy, teď je to jeden týdně,” řekl agentuře Bloomberg.

Podle indických lékařů je potřeba gangrénu začít léčit do 24 hodin, jinak šance na přežití klesne o polovinu.

Problémy se sluchem, bolesti břicha – každý to má jinak

To, že covid-19 způsobuje nárůst trombotických příhod, vědci už věděli. Přesto je Manudhane překvapen tím, že se krevní sraženiny objevují i u pacientů, kteří takové problémy nikdy neměli, a to napříč věkovými skupinami.

Indie obnoví export vakcín až koncem letošního roku

Koronavirus

„Předpokládáme, že to souvisí s novou variantou,” poznamenal. V současnosti se snaží sesbírat dostatečné množství dat, které by mu rébus pomohlo rozluštit.

Lékaři v Indii se také čím dál častěji setkávají s případy krevních sraženin v cévách zásobujících střeva. U pacientů to vyvolává silné bolesti žaludku. Podle tamních médií je to jediný symptom nemoci, který se u těchto pacientů objeví.

Britové si kvůli „deltě” na rozvolnění nejspíš ještě počkají

Koronavirus

Někteří covidoví pacienti zase vyhledávají pomoc kvůli ztrátě sluchu, otokům kolem krku či silným angínám. „Každý člověk má jiné příznaky,” komentovala současnou vlnu v Indii lékařka Hetal Marfatiová z oddělení ORL při bombajské nemocnici Krále Eduarda.

350 tisíc mrtvých

Počet nových případů nákazy v Indii v posledních dnech pomalu klesá, nově přibylo okolo 87 tisíc nakažených, při květnovém vrcholu jich bylo 410 tisíc za den.

Oficiálně zatím v Indii s covidem-19 zemřelo 354 tisíc lidí, statistici ale upozorňují, že čísla budou ve skutečnosti vyšší.

Ohniska varianty delta už zaznamenali i v jiných zemích včetně dosud virově takřka nedotčených oblastí, jako jsou Tchaj-wan, Singapur či Vietnam.

Experti varují, že dokud nebudou dostatečně proočkovány všechny regiony na světě, virus se bude dál přenášet a mutovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám