Hlavní obsah

Další příznak koronaviru? Covidové prsty se objevují hlavně u dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U dětí a mladistvých mohou být příznakem názaky koronavirem tzv. covidové prsty. Upozornili na to lékaři Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Jedná se o vyrážku, která se objevuje až u 20 procent nakažených a do pěti dnů odezní.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Chceme na to upozornit rodiče i zdravotnickou veřejnost zvlášť v dnešní době, kdy se rozvolňují protiepidemická opatření a menší děti se vracejí do škol," uvedla tisková mluvčí FNKV Tereza Romanová.

Jako tzv. covidové prsty označují lékaři červené hrboly na prstech zejména dolních končetin, které jsou bolestivé na dotek a mohou svědit.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle ředitele FNKV a přednosty Dermatovenerologické kliniky FNKV a 3. lékařské fakulty UK Petra Arenbergera se u některých pacientů objevily jako jediný příznak onemocnění covid-19.

„Covidové prsty jsou pro dermatology něco nového,” dodal Arenberger. Pacienti s takovými kožními příznaky by podle něj měli být vyšetřeni na nákazu novým koronavirem.

Až u 20 procent nakažených

Vyrážka pravděpodobně vzniká podle lékařky Dermatovenerologické kliniky FNKV a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Moniky Arenbergerové jako zánětlivá reakce kůže na antigen viru spojený s ischemií končetin, tedy onemocněním tepen v končetinách, nebo krevními sraženinami.

Kožní příznaky covidové infekce se podle Romanové vyskytují asi u 20 procent pacientů. Objevují se obvykle třetí až pátý den onemocnění a posléze samy odeznějí. Mezi další kožní příznaky nového koronaviru patří například kopřivka, mramorovaná kůže a drobné krevní výrony na dolních končetinách.

Mezi obvyklé příznaky nemoci patří teploty, suchý kašel a dušnost. Objevuje se i náhlá ztráta čichu nebo chuti u nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám