Hlavní obsah

Britové si kvůli „deltě” na rozvolnění nejspíš ještě počkají

Novinky, drk
Londýn

Finální rozvolnění koronavirových opatření si britská vláda naplánovala na 21. června, „den svobody”, jak ostrovní tisk toto datum překřtil, se ale možná odloží. Zdravotníkům dělá starosti indická varianta viru, označovaná jako delta, která zapříčinila opětovný nárůst nakažených. Podle britského deníku The Times je většina kabinetu premiéra Borise Johnsona pro, aby se uvolnění restrikcí odložilo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Myslím, že to bude dvoutýdenní odklad, možná měsíc. Dokud se nám podaří všechno plně otevřít do začátku školních prázdnin, pak si nemyslím, že nás to nějak výrazně politicky poškodí,” řekl deníku The Times zdroj blízký londýnské vládě.

Vládní představitelé se v úterý účastnili brífinku k pandemii, který vedli dva hlavních poradci v této otázce: profesor epidemiologie Chris Whitty a vědec Patrick Vallance.

Indická mutace: Většina Britů je naočkovaná, rozvolnění je přesto v ohrožení

Evropa

Není jasné, co na schůzce zaznělo, podle listu The Times to ale nebylo nic pozitivního. „Znovu nám zdůraznili, že vakcína neposkytuje 100procentní ochranu a že tu existují vážné obavy ohledně přenosu nových variant,” citoval deník svůj zdroj.

Podle dalšího člena schůzky vše směřuje minimálně ke krátkému odložení. Tomu je údajně nakloněna i většina vlády. Premiér Boris Johnson na příští pondělí naplánoval tiskovou konferenci, na které by měl své konečné rozhodnutí oznámit.

V Británii je u indické mutace vyšší riziko hospitalizace než u původního koronaviru

Evropa

Někteří odborníci nejnovější nárůst nakažených interpretují jako příchod nové vlny.

„Máme 5300 nových případů nemoci za den, minulý týden jich bylo přes dva tisíce,“ řekl předseda nezávislého vědeckého poradního výboru britské vlády SAGE David King v televizi Sky News. „Je to důkaz, že se objevila další vlna,” varoval King.

Reklama

Výběr článků

Načítám