Hlavní obsah

Indie obnoví export vakcín až koncem letošního roku

Právo, doh

Vývoz vakcín proti nemoci covid-19 do zahraničí, který Indie v březnu pozastavila kvůli ničivé druhé vlně, bude obnoven nejdříve v říjnu. S odvoláním na tři anonymní vládní zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Pohřeb oběti koronaviru v Dillí

Článek

V Indii sídlící největší světový výrobce vakcín, společnost Serum Institute, vzkázal, že bude nadále navyšovat produkci a soustředí se na domácí trh. Firma, vyrábějící v licenci vakcíny AstraZeneca, přitom dříve mínila, že bude moci vývoz do světa obnovit už během června.

Jde o ránu především pro chudší země zařazené do mezinárodního očkovacího programu COVAX pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO), které na vakcíny indické produkce spoléhaly. Podle indické stanice NDTV budou mít problém se zajištěním alternativních dodávek rovněž těžce postižené sousední země jako Nepál, Bangladéš či Srí Lanka, stejně tak i mnohé africké země.

Obětí je rekordní počet, nákaz ubývá

„Byla to věc interní diskuse, některé státy byly požádány, aby vzhledem k současné situaci Indie neočekávaly dodržení exportních závazků,“ řekl jeden z anonymních vládních zdrojů.

Indie nedbala varování expertů, teď čelí náporu covidu

Svět

Indie oficiálně registruje kolem třech milionů aktivních nákaz a více než 300 tisíc obětí koronaviru. Zatímco denní počet nových infekcí kulminoval počátkem května (přes 414 tisíc) a od té doby setrvale klesá, počty obětí covidu-19 dosáhly dosavadního maxima v úterý (4525 mrtvých). Domácí i zahraniční média však poukazují na to, že rozdíl mezi skutečností a oficiálními čísly může být propastný.

Zatímco indické ministerstvo zdravotnictví se k informacím oficiálně vyjádřit nechtělo, další zpoždění exportu dodávek potvrdila globální vakcinační aliance GAVI, která sdružuje vládní i soukromé instituce a na programu COVAX se rovněž podílí.

Unie podepsala další obří smlouvu na dodávku vakcín

Zahraniční

„Zatímco Indie se potýká se skutečně hrozivou pandemickou vlnou, indická produkce vakcín včetně 140 milionů dávek původně určených pro COVAX byla vyčleněna na ochranu jejich vlastního obyvatelstva,“ vzkázal mluvčí GAVI agentuře Reuters s odkazem na množství, které mělo být z Indie původně expedováno na konci května.

Dětský fond OSN (UNICEF), který očekává, že v červnu bude programu COVAX chybět okolo 190 milionů vakcín, už požádal země G7, aby pomohly výpadek způsobený indickým krokem nahradit. Spojené státy zároveň slíbily exportovat nejméně 20 milionů dávek vakcín Pfizer/BioNTech, Moderna a Johnson & Johnson – navrch k již přislíbeným 60 milionům dávkám vakcíny AstraZeneca.

Plně očkována nejsou ani tři procenta
Z indické populace čítající 1,3 miliardy lidí bylo alespoň částečně očkováno 10,45 procenta.
Plně naočkováno pak bylo jen 2,97 procenta obyvatelstva.
Země očkuje AstraZenekou (pod názvem Covishield) a místně vyvinutou vakcínou Covaxin.
Jako zatím poslední byla v zemi schválena ruská vakcína Sputnik V, na její nasazení se čeká.
Zdroj: CNN

Reklama

Výběr článků

Načítám