Hlavní obsah

Koronavirus roznáší i pyl. Jedno zrnko až stovky částeček, zjistili vědci

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno pylové zrno může přenášet až stovky částeček viru SARS-CoV-2. Ukazuje to studie Nikosijské univerzity na Kypru zveřejněná v časopise Physics of Fluids.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Včela na květu meruňky

Článek

Vědci si nejprve všimli kladné spojitosti mezi koncentrací pylu a mírou infekcí covidem-19. K výzkumu použili počítačové modely pro studium dynamiky tekutin, které přizpůsobili pohybu pylových částic vrby jívy.

Za pomoci tohoto modelu pak simulovali situaci, kdy se venku sešla desítka či stovka lidí, z nichž byli někteří nakažení, a vystavili je deseti tisícům pylových částic. Každý člověk stál nejméně dva metry od toho druhého.

Nastavením teploty, rychlosti větru a vlhkosti tak, aby odpovídaly typickému jarnímu dni, odborníci zjistili, že pyl projde davem zhruba za minutu, což výrazně přispívá k rozšíření viru a tím i riziku nakažení.

Vakcíny mRNA ochrání před covidem-19 řadu let, zjistila studie

Koronavirus

Horší situace nastala ve větší skupině, v níž pyl zůstal po relativně delší dobu a byl tak v delším kontaktu s kapénkami vylučovanými při mluvení, kýchání atd.

Problémem jsou početné skupiny

Studie ukázala, že každá částice pylu dokáže přenést stovky virionů a v nejhorších dnech se na jeden metr krychlový vzduchu nahromadí až 1500 částic pylu z jediného stromu.

„Je to poprvé, co jsme dokázali, že mikročástice pylu přenášené vánkem přispívají k šíření viru ve venkovních zalidněných prostorách,“ řekl Dimitris Drikakis, jeden z autorů studie, serveru Medical News Today.

Podle expertů tak dvoumetrové odstupy, které úřady doporučují, nemusí být vždy dostačující k zamezení přenosu covidu-19, především tam, kde je hodně lidí a velká koncentrace pylu.

V Anglii postihl dlouhý covid dva miliony lidí

Evropa

„Lidé by se měli vyvarovat hromadných setkání poblíž nějakého druhu rostlin či stromů, které jsou v pylové sezoně velmi aktivní,“ dodal Drikakis.

Reklama

Výběr článků

Načítám