Hlavní obsah

Koronavirus chtěl zahnat půstem, teď kyjevský metropolita změnil názor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Kyjevský metropolita Pavel přiznal, že podcenil závažnost pandemie způsobené koronavirem. Řekl, že přijal opatření, která mají šíření nákazy pomoci zastavit. V březnu metropolita prohlásil, že koronavirus je důsledek hříšnosti lidstva a že proti němu lze bojovat modlitbami, půstem a objímáním. V sídle ukrajinské pravoslavné církve se nakazily více než dvě desítky lidí.

Foto: Profimedia.cz

Kyjevský metropolita Pavel

Článek

Podle některých ukrajinských médií je mezi nakaženými i metropolita Pavel. Ten původně odmítl uzavřít komplex pravoslavných klášterů Kyjevskopečorská lávra a nepodpořil požadavky ukrajinských úřadů, aby lidé zůstali doma.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Ano, myslel jsem si, že ty problémy nejsou tak významné, ale v tyto dny je to jiné. To, že jsem říkal něco jiného, není v rozporu s příkazy svědomí. Vy také můžete jednou říci jednu věc a pak zase druhou,” citovala agentura Reuters výrok kyjevského metropolity.

Počet nakažených na Ukrajině se za poslední den zvýšil o 16 procent na 2203 případů. Nemoci covid-19 podlehlo 69 lidí.

Metropolita se odmítl vyjádřit blíže ke zprávám o počtu nakažených v klášteře. „Lepší je číst evangelium než internet,” prohlásil.

Ukrajinská nemocnice pro pacienty s koronavirem pere prádlo v otřesných podmínkách

Zahraniční

Klášter je sice pro veřejnost uzavřen, ale uvnitř pokračují bohoslužby jako obvykle, přiznal. Ti, u koho byla nákaza zjištěna, jsou v oddělených celách. Metropolita řekl, že vážné zdravotní problémy má pouze jeden z mnichů, avšak jeho stav nesouvisí s koronavirem. Při obřadech se podle něj ikony otírají. „Musíme dělat to, co říkají lékaři,” připustil metropolita.

„Cítím se dobře, bůh je milosrdný. Podrobuji se testům a léčbě. Kdo řekl, že jsem ve špatném stavu? Někdo to zřejmě očekává,” řekl metropolita k dotazu na své vlastní zdraví. Důvod, proč je léčen, blíže neupřesnil.

Vracející se Ukrajinci berou hranici útokem

Koronavirus

Pravoslavní slaví Velikonoce o týden později než katolíci. Ukrajina má nyní dvě větve pravoslavné církve, jedna z nich uznává autoritu moskevského patriarchátu a k ní patří Kyjevskopečorská lávra, druhá má vlastní vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám