Hlavní obsah

Koronavirová opatření v Belgii jsou nelegální, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgická opatření proti koronaviru nemají dostatečný právní základ. Rozhodl o tom ve středu soud v Bruselu na základě stížnosti Ligy pro lidská práva, uvedl server The Brussels Times. Belgický stát má nyní měsíc na zjednání nápravy, jinak ho čekají pokuty.

Foto: Reuters

V Bruselu se musí nosit roušky i venku

Článek

Lidskoprávní organizace podala stížnost k soudu před několika týdny. Zpochybnila systém tzv. ministerských dekretů, což jsou v podstatě vládní nařízení, která nepodléhají žádnému schvalovacímu procesu a jejichž pomocí belgická vláda nařízení implementuje.

Stávající opatření v Belgii vychází ze zákona o civilní bezpečnosti z roku 2007, který umožňuje státu „za výjimečných okolností“ rychle reagovat. Podle soudu ale tyto zákony nemohou sloužit jako základ pro ministerské dekrety.

Třetí vlna. Belgie zpřísňuje opatření

Evropa

Tribunál rozhodl ve prospěch lidskoprávní organizace a belgickému státu dal 30 dní na právní ukotvení svých opatření. Za každý následující den, pokud tak neučiní, bude stát muset zaplatit 5 tisíc eur (zhruba 131 tisíc korun), výše penále pak nesmí překročit 200 tisíc eur (zhruba 5,2 milionu korun), uvedl list Le Soir.

„Soudce rozhodl, že byla porušena zásada legality, protože současný způsob práce není dostatečně předvídatelný,“ uvedla Kati Verstrepenová z Ligy za lidská práva.

Koronavirová opatření jsou v Belgii podobná jako v České republice, až na zákaz cestování mezi okresy. Rozhodnutím soudu se nyní zabývá ministerstvo vnitra v čele s ministryní Annelies Verlindenovou a může se odvolat.

Belgie nezvládá distribuovat vakcíny, počet nakažených přitom stoupá

Evropa

Odvolání ale nemá odkladný účinek. Pokud se tedy situace do 30 dnů nevyřeší, vejdou v platnost pokuty.

Restrikce se ale v Belgii nejspíš měnit nebudou. Belgická sněmovna ještě ve středu prodiskutuje připravovaný zákon o pandemii, který by měl právní ukotvení poskytnout. Několik odborníků už na politiky naléhá, aby zákon předložili co nejdříve a stát se tak vyhnul pokutám, které mu hrozí.

Reklama

Výběr článků

Načítám