Hlavní obsah

Třetí vlna. Belgie zpřísňuje opatření

Brusel

Belgie od páteční půlnoci zpřísní koronavirová opatření. Na čtyři týdny zavře obchody, školy či kadeřnictví a dále omezí setkávání mezi lidmi. Oznámil to ve středu belgický premiér Alexander De Croo. Jde podle něj o jediný způsob, jak zvládnout přicházející třetí vlnu pandemie covidu-19.

Článek

Všechny obchody kromě těch nezbytných se musí uzavřít až do 25. dubna. Zákazníci se však například do obchodů s oblečením budou moci objednat. Venku se budou moci s nasazenými rouškami setkávat nanejvýš čtyři lidé místo deseti, jak povolovala stávající opatření. De Croo Belgičany vyzval, aby kontakt s jinými lidmi omezili na nutné minimum a pokud možno pracovali z domova.

Boj o vakcíny pokračuje, AstraZeneca chce podle EU dodat jen čtvrtinu domluvených dávek

Evropa

V platnosti zůstane i zákaz nočního vycházení, a to ve stávající podobě pro obyvatele Bruselu od desíti večer, ve zbytku země od půlnoci. Lidé budou moci i nadále cestovat po celé Belgii.

Od pondělí také čeká distanční výuka žáky a studenty, školy se znovu otevřou až v pondělí 19. dubna. Školky zůstanou otevřené.

Třetí vlna

„Čelíme třetí vlně. Porazíme ji, jako jsme to udělali s ostatními,“ uvedl De Croo. „Rozhodli jsme se pro krátké období bolesti. Je to těžké rozhodnutí, ale kdybychom to neudělali, následky by byly mnohem vážnější,“ vysvětlil přísná opatření premiér. V zemi podle něj nyní převládá varianta koronaviru poprvé objevená v Británii, která vedla ke zdvojnásobení počtu pacientů s covidem-19 v nemocnicích.

Belgie nezvládá distribuovat vakcíny, počet nakažených přitom stoupá

Evropa

V Belgii v posledních dnech dramaticky přibývá nakažených. Za posledních sedm dní se denně v průměru nákaza potvrdila u více než 4000 lidí a zvýšil se počet hospitalizací. Země původně plánovala od začátku dubna rozvolnit, chtěla například zvýšit limit pro počet návštěvníků kulturních či náboženských akcí.

Západoevropská země má od počátku epidemie jeden z nejvyšších počtů zemřelých v souvislosti s covidem-19 na počet obyvatel na světě. V jedenáctimilionovém státě se od propuknutí infekce nakazilo přes 842 tisíc lidí, z nichž jich téměř 23 tisíc zemřelo. Podle agentury DPA dosud 11 procent dospělé populace v Belgii obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19, okolo pěti procent dávky obě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám