Hlavní obsah

Belgie nezvládá distribuovat vakcíny, počet nakažených přitom stoupá

Alex Švamberk, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Dvě třetiny vakcín od firmy AstraZeneca dodaných do Belgie se ještě musí dovézt do očkovacích center. U jiných vakcín je to lepší, přesto ve skladech čeká na rozvoz přes půl milionu dávek, podáno je tři čtvrtě milionu. I v Belgii je přitom 24procentní mezitýdenní nárůst počtu nakažených. Denní průměr nově potvrzených případů nákazy za týden je 2994. Postiženy jsou všechny věkové skupiny kromě lidí nad 80 let, kteří se už očkují.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Očkování vakcínou od AstraZeneky v Bruselu

Článek

V jedenáctimilionové Belgii dostalo ve čtvrtek jednu dávku 461 060 lidí, což jsou čtyři procenta populace, obě dávky pak 296 169, tedy 2,58 procenta. Dohromady ke čtvrtku bylo v Belgii podáno 757 229 dávek, ve srovnatelně lidnaté České republice pak 623 820. Evropský průměr činí osm procent, uvedl list The Guardian.

Rozvezeno bylo 1,28 milionu dávek a ve skladech jich stále leží 508 000. V případě vakcíny od AstraZeneky bylo z dodaných 201 600 dávek podáno 88 800.

Česko patří ve vakcinaci mezi nejhorší v Evropě, 180 tisíc dávek leží ve skladech

Domácí

Manažer očkovacího střediska Spoor Oost v Antverpách Jan Stroobants řekl belgickému Radiu 1, že nedostatek vakcín brzdí očkování, a byl zaskočen tím, kolik jich je ve skladech: „Překvapuje mě to. Jenom čekáme na vakcíny. Na příští týden máme rozpis prázdný. A potřebujeme pár dní, abychom sehnali lidi, ale není tu žádný termín, protože ještě nemáme vakcíny a možná bychom museli lidi odvolávat.“

Šéf skupiny, která má na starosti očkování v Belgii, obvinil ze situace firmu AstraZeneca, která krátila dodávky do EU: „Je tu především velká nejistota ohledně dodávek. AstraZeneca oznamuje až na poslední chvíli, kdy a kolik vakcín dodá. Proto jsme se rozhodli nezačít s rozdělováním vakcín, dokud nebudou dodávky efektivní.“

Epidemická situace se zhoršuje

„Nárůst počtu infekcí i přes pokles provedených testů ukazuje, že virus se nyní šíří více,” řekl Steven Van Gucht z belgického Vědeckého ústavu veřejného zdraví. Ústav odhaduje, že přes polovinu infekcí prokázaných za období posledních sedmi dní způsobila britská mutace. O týden dříve to bylo 38 procent případů, upřesnil Van Gucht. Belgie kromě toho odhalila i několik málo případů nákazy variantami z Jihoafrické republiky a Brazílie.

Země proto odsunula rozhodnutí o uvolnění restrikcí, které mají zamezit šíření covidu-19. Belgické úřady prozatím týdenní odklad v pátek podle agentury AP zdůvodnily přibývajícími případy koronavirové infekce.

Boj o vakcíny pokračuje, AstraZeneca chce podle EU dodat jen čtvrtinu domluvených dávek

Evropa

„Vidíme všeobecný nárůst údajů. Nutí nás to, abychom zůstali nadmíru obezřetní, především proto, že víme o přítomnosti nebezpečných variant,” uvedl premiér Alexander De Croo. „Žádáme o týden času navíc, abychom se mohli vyvarovat přijetí rozhodnutí, která by mohla zvrátit zlepšení z minulých týdnů,“ dodal. Nejde jen o počet aktuálně nakažených, přibývají i hospitalizovaní.

V Belgii od listopadu platí téměř nepřetržitě omezení, která zahrnují povinné nošení roušek nebo noční zákaz vycházení. Zavřené jsou restaurace, kina a divadla, obchody a školy jsou otevřené. Kromě toho mají lidé od ledna zakázány cesty do zahraničí s výjimkou těch nezbytných.

Reklama

Výběr článků

Načítám