Hlavní obsah

Kalifornie přikázala injekci už i učitelům

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před začátkem školního roku a s rostoucím počtem nákaz i hospitalizovaných dětských pacientů zvyšuje Kalifornie tlak na očkování. Nejlidnatější stát USA nyní jako první nařídil povinnou vakcinaci či pravidelné testování všem zaměstnancům státních i soukromých škol. Opatření se týká nejméně 600 tisíc lidí – od učitelů až po údržbáře.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Myslíme si, že je to udržitelný způsob, jak nechat naše školy otevřené a jak se vypořádat s obavou číslo jedna, kterou rodiče jako já mají o malé děti,“ citovala guvernéra Gavina Newsoma stanice NPR.

Počty hospitalizovaných dětských pacientů s covidem-19 jsou přitom nejvyšší od začátku epidemie. Za minulý týden bylo v nemocnicích denně přijato v průměru 239 dětských pa­cientů, což je dosavadní maximum. Některá zdravotnická zařízení ve státech Texas či Louisiana už přitom hlásí nedostatek dětských lůžek, upozornil web The Hill.

Koronavirus v USA útočí jako v zimě. Zdravotnictví je na bodu zlomu

Koronavirus

Vedení některých z nejvíce postižených států přitom stále vehementně odmítají protiepidemická opatření. Texaský guvernér Greg Abbott tak například nově právně napadl soudní příkaz, který kvůli rostoucímu počtu nákaz nařizoval povinné roušky v úřadech, školách a některých podnicích.

Třetí dávka pro rizikové

Třetí posilující dávku vakcín Pfizer/BioNtech nebo Moderna by nově mohli dostávat Američané, kteří mají oslabenou imunitu a dvě dávky by jim tak nemusely poskytovat dostatečnou ochranu.

Změnu pravidel se chystá vyhlásit americký Úřad pro kontrolu a léčiv (FDA), informovala ve čtvrtek stanice CBS News a další média. Opatření by se podle nich mělo vztahovat například na ty, kteří prodělávají chemoterapii nebo jsou po transplantaci orgánů.

Už přes polovinu Američanů má vakcínu proti covidu

Amerika

Někteří Američané se přitom rozhodli nečekat a třetí dávku si dokázali opatřit na vlastní pěst, připustilo federální Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které případné doporučení FDA musí posvětit.

Posilující dávku rizikovým a starším obyvatelům už nyní nabízejí Izrael, Maďarsko či Turecko.

Počet nově infikovaných ve Spojených státech nyní setrvale roste, čísla jsou nejvyšší od ledna. Za středu bylo v zemi zaznamenáno 135 177 případů nových nákaz, vyplývá z dat Univerzity Johnse Hopkinse.

Reklama

Výběr článků

Načítám