Hlavní obsah

K očkování se mohou hlásit už i lidé od 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od půlnoci z úterý na středu se mohou hlásit k očkování nově i lidé od 30 let. Celkově jde tak již o sedm milionů lidí, kteří mají přístup k registraci. Od 1. června by se pak již mohli začít hlásit lidé nad 16 let, tedy všichni, pro které jsou vakcíny v současné době schválené.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve skupině lidí 30 až 34 let dostalo alespoň jednu dávku vakcíny už asi 66 tisíc ze 772 tisíc. Přednostně se totiž mohli nechat naočkovat zdravotníci, učitelé a další vybraná povolání či chronicky nemocní.

Od půlnoci do 9 hodin ráno se z této věkové skupiny registrovalo k očkování přes 70 tisíc, což je více než u předchozí skupiny.

Registrace 30+ běží, čeká se nápor

Domácí

Podle dat o očkování do pondělí je už očkováno nebo se k vakcinaci registrovalo asi 46 procent lidí ve věku 40 až 44 let, kteří se začali hlásit minulý týden.

Postupně s věkem podíl registrovaných stoupá, protože se mohli začít dříve hlásit. Data o očkovaných ve skupině 35 až 39 let, kteří se mohou hlásit od pondělí, zatím nebyla zveřejněna.

U lidí ve věku 60 až 64 let je registrováno téměř 69 procent a asi 60 procent už alespoň jednu dávku očkování obdrželo. Stejně jako přes tři čtvrtiny starších 70 let.

Zájem o očkování je u mladších věkových skupin nízký

Domácí

Třetina má alespoň první dávku 

Podle odborníků je pro navození kolektivní imunity potřeba, aby se nechalo očkovat alespoň 70 procent populace, tedy přibližně 7,5 milionu lidí.

Za skoro pět měsíců od začátku vakcinace pak podali zdravotníci očkovací látku 3,5 milionu lidí, tedy zhruba třetině. Na první dávku nebo přidělení termínu očkování čeká asi 850 tisíc osob.

Od 1. června by se mohli k očkování hlásit všichni starší 16 let

Domácí

Očkování je spolu s negativním testem a lhůtou 180 dní od prodělání nákazy způsobem, jak mohou lidé prokázat svou bezinfekčnost. U očkování nově stačí 21 dní od první dávky, což někteří odborníci kritizovali.

Takové potvrzení je třeba pro účast na hromadných akcích nebo při využívání některých služeb. U sebe ho musí mít také hosté restauračních zahrádek, provozovatelé je ale nemusí kontrolovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám