Hlavní obsah

Jde to a rychle. Portugalsko z nejhoršího na špici za necelé dva měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

V lednu bylo nejhorší, v polovině března už je premiantem. Portugalci dva měsíce poctivě dodržovali nařízená opatření a nyní tak vláda začíná s lehkým rozvolňováním. „Krůček po krůčku, musíme být obezřetní,“ uvedl premiér António Costa.

Článek

Ještě na konci ledna v počtu nakažených předčilo Portugalsko i Českou republiku.

Zato nyní má Portugalsko 125,62 nakažených na 100 tisíc obyvatel ve 14denním sledovacím období, a je tak třetí nejlepší v Evropě. Asi nejlépe je na tom v současné chvíli Norsko, které má 119,4 nakažených na 100 tisíc obyvatel, hned za ním je v závěsu Dánsko (124,29).

Zatímco v Česku se situace zlepšila jen nepatrně, Portugalsko od pondělí znovu otevírá školky a základní školy (s podmínkou testování). Fungovat mohou také kadeřnictví a další zkrášlovací salony, knihkupectví, knihovny či autoprodejny.

Krůček po krůčku můžeme začít rozvolňovat, ale musíme postupovat obezřetně.
Premiér António Costa

Ačkoli portugalská vláda premiéra Costy prodloužila do konce března nouzový stav, má už plán, jak bude postupovat rozvolňování. Další část školáků se vrátí do lavic 5. dubna, otevřou se také muzea, galerie či některá vnitřní sportoviště včetně posiloven. O dva týdny později by měly být otevřeny všechny střední a vysoké školy a s určitými omezeními i restaurace či kavárny.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Portugalský premiér António Costa

„Krůček po krůčku můžeme začít rozvolňovat, ale musíme postupovat obezřetně. Nechceme zvyšovat riziko nákazy,“ řekl na tiskové konferenci premiér António Costa.

Podmínky rozvolňování bude vláda pravidelně kontrolovat každé dva týdny. Ke zpřísňování by mohlo dojít ve chvíli, kdy země překročí hranici 120 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za jeden den (v tuto chvíli má 85), nebo pokud reprodukční číslo R vzroste nad hranici 1.

Portugalsko se vyhrabalo ze stejné krize jako my. Tady je odpověď, proč to v Česku nefunguje

Koronavirus

Udržet reprodukční číslo pod touto hodnotou je však z dlouhodobého hlediska nemožné, tvrdí expert Óscar Felgueiras, jenž je členem poradního týmu, kterému vláda naslouchá. „Cíl je jasný, chceme co nejnižší výskyt koronaviru. V určitém okamžiku ale přibude několik případů a stačí jen malá variace, aby se R dostalo nad 1,“ uvedl pro Diário Económico.

Podle Felgueirase je důležité, aby si lidé nadále uvědomovali toto riziko a nenechali se příliš ukolébat postupným rozvolňováním.

Důslednější chování

Pokles případů v Portugalsku je o to zajímavější, že v zemi platila stejná opatření jako v České republice. Nad jejich rámec přikročilo Portugalsko dříve jen k víkendové uzávěře okresů. Podobné pravidlo platí od 1. března také v ČR, tedy s výjimkou pracovních či jiných neodkladných cest – například k lékaři.

Podle Čechů žijících v Portugalsku však místní důsledněji dodržovali nařízená opatření a roušky nosili i v místech, kde to nebylo třeba. Český velvyslanec Petr Šelepa už dříve Novinkám řekl, že za důsledným chováním Portugalců je hospodářská krize z minulého desetiletí, kterou si občané velmi dobře pamatují.

Pandemie vrhla turistiku v Portugalsku o desítky let nazpět

Cestování

„Obava z dalšího rozvratu státních financí je možná vede i k ochraně vlastního zdraví, jestliže má být ochrana vlastního zdraví tou cestou, jak pomoci ochránit i ekonomiku země,“ řekl Šelepa.

Portugalsko za sobotu ohlásilo 541 nových koronavirových případů, zatímco v České republice jich ve stejný den bylo 6914. Portugalsko od začátku pandemie zaznamenalo 814 257 případů nákazy a 16 684 lidí zemřelo. V Česku bylo celkem 1 402 420 případů a 23 379 úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám