Hlavní obsah

Pandemie vrhla turistiku v Portugalsku o desítky let nazpět

Koronavirová pandemie vrhla turistiku v Portugalsku o desítky let nazpět. Počet přenocování se loni snížil o 63 procent na 26 milionů, uvedl na začátku února statistický úřad INE. Nižší číslo zaznamenala země na jihozápadním cípu Evropy naposledy v roce 1993.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Loni přijelo do Portugalska 10,5 milionu turistů, to je meziročně o 61,2 procenta méně. Počet nocí, které v ubytovacích zařízeních zahraniční hosté strávili, se snížil o 74,9 procenta na 12,3 milionu. Počet přenocování místních klesl více než o třetinu.

Cestovní ruch je pro portugalskou ekonomiku zásadní. V letech před pandemií rychle rostl a v roce 2019 přispíval k hrubému domácímu produktu (HDP) země hodnotou 8,7 procenta. Pět let předtím to bylo jen šest procent, napsala agentura DPA.

V Pamploně už podruhé ruší slavný býčí festival. S půlročním předstihem

Cestování

Od roku 2013 se počet hotelů, penzionů a ubytoven zvýšil na více než 6800. Nyní jich je ale kvůli pandemii zhruba polovina zavřená.

V zemi s 10,3 miliony obyvatel platí od 15. ledna nejpřísnější omezení, která mají zabránit dalšímu šíření nemoci covid-19. Podle agentury AFP je Portugalsko aktuálně nejhůře zasaženým státem na světě. Od poslední lednové neděle jsou na dva týdny zakázané cesty do a ze země, pokud k nim není naléhavý důvod.

V Portugalsku otevírají nejdelší visutý most pro chodce na světě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám