Hlavní obsah

Jak je to s povinným očkováním ve světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosluhující vláda Andreje Babiše počítá od 1. března s povinným očkováním proti koronaviru u všech občanů starších šedesáti let a u některých profesních skupin. Některé státy došly ještě dál – a třeba v Rakousku přistoupili k povinnému očkování všech obyvatel. V dalších zemích pak platí povinnost nechat se naočkovat pro vybrané zaměstnance, zejména z řad zdravotního personálu.

Foto: Kay Nietfeld, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Rakousko oznámilo jako první ze zemí EU, že od 1. února zavede povinné očkování pro všechny obyvatele.

Očkování je od srpna povinné pro zdravotníky v Maďarsku.

Povinné očkování zdravotníků platí od září v Řecku. Zaměstnanci státních i soukromých zdravotnických zařízení, kteří nejsou naočkováni alespoň jednou dávkou ani tuto nemoc neprodělali v nedávné době, musí na neplacenou dovolenou.

Od 16. ledna se pak musí povinně naočkovat všichni lidé starší 60 let. Pokud tak neučiní, budou každý měsíc platit pokutu 100 eur (2600 korun).

Rakousko chce zavést povinné očkování, odpírače čekají astronomické pokuty

Koronavirus

V Itálii platí od září povinnost očkování pro zaměstnance ve zdravotnictví.

Ve Francii se povinné očkování týká všech zdravotníků, pečovatelů v domovech pro seniory, ale i hasičů a strážníků. Celkem se jedná o téměř tři miliony zaměstnanců.

Pro pečovatele je povinné očkování například v částech Austrálie a v Británii. V Anglii bude od 1. dubna platit povinné očkování všech zdravotníků.

Belgie chce zavést pro všechny zdravotníky povinné očkování, celkem jde o víc než 400 tisíc lidí. Zákon by měl platit od 1. dubna 2022 a po tomto datu může zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr s těmi zaměstnanci, kteří bez lékařského odůvodnění vakcínu odmítnou.

Vojtěch chce povinné očkování od března

Koronavirus

Na Slovensku premiér Eduard Heger zmínil možnost povinného očkování seniorů, podporu ale zatím nemá u koaličních partnerů.

Americký prezident Joe Biden v září vyhlásil povinné očkování pro většinu federálních zaměstnanců a pracovníků ve zdravotnictví.

První zemí na světě, která zavedla povinné očkování proti covidu, se stala v únoru Indonésie. Od července následovala Mikronésie a Turkmenistán.

Zeman podpořil povinné očkování

Domácí

První zemí na světě nařizující povinné očkování proti covidu u nezletilých se stane Kostarika.

Reklama

Výběr článků

Načítám