Hlavní obsah

Izraelský premiér půjde příkladem. Vakcínu dostane jako první a v přímém přenosu

Jeruzalém

Nejvyšší izraelští politici půjdou občanům příkladem. Premiér Benjamin Netanjahu a ministr zdravotnictví Juli Edelstein se v sobotu jako první nechají očkovat proti koronaviru v přímém přenosu. V neděli dostane v nemocnici Hadasa vakcínu také prezident Reuven Rivlin, uvedl server The Times of Israel.

Foto: Abir Sultan, ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se nechá očkovat v přímém přenosu

Článek

Politici chtějí tímto krokem podpořit očkovací kampaň a Izraelcům ukázat, že se není čeho obávat. Následovat by je v první vlně měli také zdravotníci a zaměstnanci nemocnic, poté lidé pobývající a pracující v pečovatelských domech, následně senioři a potenciálně rizikové skupiny.

Vláda chce jít příkladem. Kteří ministři se nechají očkovat?

Domácí

Izrael začne očkovat vakcínou, kterou vyvinula americká společnost Pfizer ve spolupráci s německou firmou BioNTech. Podle dřívějších informací médií chce vláda po rozjezdu aplikovat denně až 60 tisíc dávek vakcíny, při tomto tempu by mohly být koncem ledna očkovány až čtyři miliony obyvatel z celkových devíti.

Také v Izraeli se ale mezi politiky najdou odpůrci očkování, jedním z nich je například poslanec Knesetu Eli Avidar, který vládu nařkl z šíření hysterie a dodal, že se očkovat nenechá. „Veřejná osoba, která volá po tom, aby se lidé nenechali očkovat... to má potenciál někoho zabít, a to je špatně,“ uvedl Edelstein v reakci na Avidara.

Očkovací centra jako v Německu nepotřebujeme, řekl Blatný

Domácí

Příkladem svým občanům chce jít také většina české vlády. Ti nejvyšší politici ale na dřívější dotazy Novinek odpověděli vyhýbavě. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že se musí poradit se svým lékařem. Prezident Miloš Zeman se rozhodne, „až bude čas“. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) Novinkám sdělil, že se nechá očkovat. „A nechám se u toho klidně natočit,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám