Hlavní obsah

Izrael i přes sprint v očkování hlásí rekordní počet nakažených a prodlužuje lockdown

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael už naočkoval přes čtvrtinu populace, přesto ale pandemie v zemi není na ústupu. Za pondělí tamní úřady zaznamenaly vůbec poprvé 10 tisíc nově nakažených. Vzrostl také počet pacientů na plicních ventilátorech. Nárůst může souviset s rychlým šířením nakažlivější britské mutace, myslí si někteří experti. Izraelská vláda prodloužila lockdown až do konce ledna.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Současná uzavírka země platí v Izraeli už od 27. prosince. Původně měla končit tento čtvrtek, kvůli rostoucímu počtu nakažených ale vláda přistoupila k prodloužení o dalších 10 dní.

Současně s lockdownem přistoupila vláda také ke zpřísnění podmínek pro vstup do země. Cestující budou muset předložit negativní PCR test starý maximálně 72 hodin nebo důkaz o tom, že nemoc covid-19 už prodělali, nebo očkovací průkaz.

V Izraeli masově očkují, nakažených ale přibývá více než v ČR

Blízký a Střední východ

Média Izrael často označují jako „premianta v očkování“.

Doposud naočkoval první dávkou koronavirové vakcíny něco přes 2,2 milionu lidí, což představuje asi 25 procent obyvatel. Podle ministerstva zdravotnictví obdrželo druhou dávku zatím 540 tisíc lidí.

Rekordní počet v kritickém stavu

Izrael začal očkovat na začátku prosince. Jako první přišli na řadu lidé starší 60 let. Postupně se hranice snižovala, od úterý už mohou pro první dávku chodit lidé nad 40 let.

Podle sérologické studie, kterou vypracovali vědci z nemocnice Tel ha-Šomer, si 98 procent naočkovaných vytvořilo protilátky, které virus neutralizují.

První dávka od Pfizeru srazí riziko nákazy na polovic, tvrdí Izrael

Koronavirus

Tento týden překonala míra pozitivity testů hranici deseti procent, což je poprvé za tři měsíce. Ministerstvo zdravotnictví zároveň uvedlo, že v pondělí zaznamenalo rekordních 10 021 nově nakažených.

V úterý počet nakažených sice klesl na 8511, zvýšilo se ale množství lidí připojených na ventilátor. Těch je nyní v nemocnicích 308, což je nejvíce od začátku pandemie.

Izrael je číslo jedna v očkování proti koronaviru. Včas nakoupil a skvěle distribuuje

Zahraniční

„Předtím, než zasáhla do obrazu mutace, jsme si mysleli, že bychom mohli opustit tuto uzávěru rychleji než předchozí (lockdowny), ale mutace do toho vnesla jinou perspektivu,“ uvedl Nachman Aš.

Jedním z kritérií pro uvolnění opatření je pokles denního přírůstku nakažených pod 1000.

Reklama

Výběr článků

Načítám