Hlavní obsah

Italské školy zůstanou otevřené i přes léto, děti budou sportovat nebo fotit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Žáci a studenti potřebují po koronavirové pauze dohnat učivo i sociální interakci, proto budou v Itálii školy otevřené i přes prázdniny. Výuka bude volnější a zaměří se především na sport, fotografování a umění, uvedl list The Daily Mail. Ve většině italských regionů se školy otevřely až tento týden.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Italští studenti se v pondělí vrátili do školy

Článek

„Využijeme léto, abychom vybudovali nové základy. Školy se opět stanou centrem komunit,“ řekl italský ministr školství Patrizio Bianchi.

Prezident národní asociace učitelů Antonello Gianelli uvedl, že program letní výuky se bude hodit především rodinám, které nemají možnost poslat své děti na letní vzdělávací kurzy.

PŘEHLEDNĚ: Jak se budou otevírat školy a školky

Domácí

Výuka nebude povinná pro žáky ani učitele. Lektoři, kteří ve škole zůstanou, dostanou příplatky.

Důraz bude zaměřen především na sport a umění, nadále ale bude pokračovat také výuka klasických předmětů, zejména jazyků a matematiky. Ve velké míře by se mělo učit ve venkovních prostorách, pokud to situace a počasí dovolí.

Letní tábory jsou ve hře. O podmínkách se jedná

Domácí

Studenti se budou také socializovat - chodit třeba do kin či divadel. Ministerstvo školství věří, že tímto krokem alespoň částečně nahradí ztracený rok, kdy se děti učily dálkově. Do školy se většina studentů vrátila až tento týden.

Ministerstvo školství na otevření škol v létě vyhradilo přibližně 510 milionů eur (13,2 miliardy korun). Každá škola by měla dostat asi 18 tisíc euro (465 tisíc korun) na provoz, ale zařízení na jihu Itálie dostanou o něco větší obnos, protože právě zde byli studenti pandemií koronaviru ovlivněni nejvíce.

V Římě znovuotevřeli Koloseum. Zeje však prázdnotou

Cestování

Čtrnáct z dvaceti italských regionů je aktuálně označeno žlutou barvou, což znamená minimální riziko nákazy. V těchto regionech se tak mohly s omezeními otevřít nejen školy, ale také kavárny, restaurace, kina či divadla. Větší omezení panují v pěti oranžových regionech, přísná pravidla zůstávají pouze na Sardinii, která je jako jediná označená červeně.

Itálie je od začátku pandemie jednou z nejhůře postižených zemí v Evropě. Má přes 120 tisíc obětí covidu-19, což je po Británii druhé nejhorší číslo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám