Hlavní obsah

Indonésie jako první na světě nouzově využije proteinovou vakcínu Novavaxu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonésie v pondělí jako první země na světě schválila k nouzovému využití vakcínu od americké biotechnologické společnosti Novavax. Vakcína ponese oficiální název Covovax a od dosud schválených se liší tím, že se jedná o tzv. proteinovou vakcínu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Proteinová vakcína obsahuje části vyrobené z laboratorně připravené verze spike proteinu, zatímco mRNA vakcíny jako Pfizer či Moderna dodávají tělu genetické instrukce, aby si pak samo vytvořilo svůj vlastní spike protein.

Podobně jako Pfizer/BioNTech ale bude Covovax dvoudávkovou vakcínou. Na rozdíl od Pfizeru ale vakcíny Novavaxu není nutné skladovat v extrémně mrazivých teplotách, což by mělo být výhodou především při vývozu do chudších zemí po celém světě.

EU posuzuje nové vakcíny a léky na covid, některé vypadají nadějně

Domácí

„Nouzové schválení vakcíny je velmi důležitým krokem pro vakcinační program v Indonésii,“ citoval server Channel News Asia tamního epidemiologa Dickyho Budimana.

„Právě ve státech, jako je Indonésie, která má několik ostrovů, bude přeprava, skladování i distribuce této vakcíny daleko snazší než v případě jiných vakcín,“ dodal Budiman.

Akcie Moderny vystřelily vzhůru

Ekonomika

Evropská léková agentura zahájila průběžné hodnocení této vakcíny letos v únoru.

Jedna složka se vyrábí v Česku

Novavax v květnu tohoto roku zakoupila v Jevanech výrobní závod Praha Vaccines, kde vyrábí jednu složku své vakcíny. Výrobní kapacita by měla dosahovat až jedné miliardy vakcinačních dávek ročně.

Společnost Novavax v červnu uvedla, že její vakcína má 90procentní úspěšnost, a to i proti několika variantám vzbuzujícím obavy. Studii firma provedla na téměř 30 tisících lidí ve Spojených státech a Mexiku. Účinná by měla být i proti variantě delta, která teď ve světě převažuje.

Mezi nejčastější vedlejší účinky patří citlivost v místě vpichu, bolesti hlavy či únava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám